Autobranche

RAI: uitstoot CO2 daalt het snelst met rekeningrijden

De klimaatdoelstellingen van het kabinet voor 2030 worden niet gehaald als het huidige autobelastingenstelsel niet op de schop gaat. Dit stelt RAI Vereniging, vertegenwoordiger van onder meer de auto- en vrachtwagenbranche. Daarmee gaat de belangenorganisatie in tegen het kabinetsbeleid dat rekeningrijden afwijst als optie voor CO2-reductie. De beste maatregel, aldus RAI, is een systeem van eerlijk betalen naar gebruik, waarbij autobelastingen worden omgezet naar een kilometerprijs op basis van de uitstoot van een auto. Belastinginkomsten blijven zo op peil en de bereikbaarheid verbetert. Volgens de RAI sta je „met de rug naar de toekomst” als je vasthoudt aan het fiscale systeem en „eenzijdige focus op meer asfalt”. (NRC)