Dokter die Nouri behandelde werkt niet meer bij Ajax

Don de Winter was als eerste op het veld toen Abdelhak Nouri tijdens een oefenwedstrijd in elkaar zakte. De reanimatie voerde hij niet goed uit.

Abdelhak Nouri tijdens een wedstrijd van Jong Ajax vorig jaar.
Abdelhak Nouri tijdens een wedstrijd van Jong Ajax vorig jaar. Foto Thomas Bakker/Pro Shots

Ajax heeft het contract van clubarts Don de Winter beëindigd. Dat heeft algemeen directeur Edwin van der Sar vrijdag gezegd op de algemene aandeelhoudersvergadering van de club. Een woordvoerder van Ajax bevestigt het nieuws. Het einde van de samenwerking is in overleg met De Winter, zegt hij.

Als reden voor het vertrek van de dokter gaf Van der Sar vrijdag het nalatige optreden van De Winter in juli 2017, toen Abdelhak Nouri (inmiddels 21) tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk op het veld een hartstilstand kreeg. Door een zuurstoftekort liep de speler onherstelbare hersenschade op. De mislukte reanimatie wordt De Winter aangerekend.

Ajax bood deze zomer zijn verontschuldigingen aan voor de manier waarop er is gehandeld nadat Nouri in juli vorig jaar een hartstilstand kreeg.

Arbitrage

Na de tragische gebeurtenis met Nouri vorig jaar heeft Ajax De Winter lang de hand boven het hoofd gehouden. De medische staf had onder aanvoering van de arts “adequaat” gehandeld, was het standpunt van de club. Na een maandenlange juridische strijd startte de familie Nouri in mei van dit jaar een arbitragezaak bij de KNVB.

Op basis van de schriftelijke onderbouwing die de familie voor die zaak aanleverde, liet de club externe cardiologen en hartspecialisten opnieuw kijken naar beelden die kort na het ineenzakken van Nouri waren gemaakt. In juni ging Van der Sar door het stof. De directeur bood namens Ajax publiekelijk zijn excuses aan de familie Nouri aan.

“Het moet vreselijk frustrerend zijn geweest dat het zo lang heeft geduurd, bovenop het verdriet wat Abdelhak is overkomen.”