Aantal vermisten bosbrand bijgesteld tot ruim 600, dodental nu boven de 60

Californië

Het aantal vermisten als gevolg van de bosbranden in de Amerikaanse staat Californië is donderdag bijgesteld van 130 naar ruim 600 mensen. Het dodental is gestegen tot boven de 60.

Zeker 52.000 mensen zijn geëvacueerd vanwege de bosbranden die intussen zo’n 55.000 hectare beslaan. Ook zijn er ongeveer 12.000 huizen verwoest in Californië. Er zijn 8.000 brandweerlieden betrokken bij reddingsoperaties op diverse locaties.

De grootste brand, in het noorden van Californië, Camp Fire genoemd, ontstond een week geleden en geldt als de dodelijkste ooit in de staat. Van de tien grootste bosbranden sinds 1932, sinds wanneer de cijfers nauwkeurig worden bijgehouden, vonden negen plaats na 2000. Vijf na 2010.

Droogte is de grote boosdoener. Californië is nu al 358 weken droger dan gemiddeld. In het zwaar getroffen stadje Paradise is dit jaar tussen mei en november 22 millimeter regen gevallen, tegenover 170 millimeter gemiddeld.

President Trump zal de getroffen gebieden zaterdag bezoeken. Vorig weekend twitterde hij dat de branden zijn ontstaan door wanbeheer van de bossen – hij dreigde daarom de staat hulp te onthouden. Later verklaarde hij Californië alsnog tot rampgebied en beloofde federale steun.

Eerder gaf Trump abusievelijk milieuregels in Californië de schuld, waardoor het moeilijk zou zijn om aan voldoende bluswater te komen.