40.000 euro buitenlandvergoeding voor ambtenaar in Den Haag

Negen maanden lang woonde en werkte Henk Brons in Den Haag, toch ontving hij 41.745 euro buitenlandvergoeding.
Henk Brons (rechts) op Curaçao.
Henk Brons (rechts) op Curaçao. Foto Prince Victor/ANP

De voormalige vertegenwoordiger van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten heeft ruim 40.000 euro buitenlandvergoeding ontvangen in een periode dat hij in Nederland woonde. Dat bevestigt het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag na berichtgeving van de NOS. De topambtenaar, Henk Brons, verbleef in zijn laatste negen maanden als vertegenwoordiger zestien dagen op zijn post op Curaçao.

Dit is in strijd met de regels van het ministerie. Volgens de richtlijnen hebben ambtenaren alleen aanspraak op de compensatieregeling als zij hun post jaarlijks niet langer dan zestig dagen achtereen verlaten. Deze regel is „buiten werking gezet” bij Brons, erkent de woordvoerder.

Dubbele functie

Nederlandse ambtenaren die gedetacheerd worden naar het buitenland, hebben recht op een onkostenvergoeding ter compensatie van extra leefkosten en mogelijke dubbele woonlasten. Brons ontving deze vergoeding vanaf 2015, toen hij naar Curaçao verhuisde om daar vertegenwoordiger te worden.

Vorig jaar vroeg het ministerie van Binnenlandse Zaken hem terug te keren naar Nederland om tijdelijk een tweede functie uit te voeren. In september 2017 werd hij waarnemend directeur Koninkrijksrelaties en woonde en werkte hij in Den Haag. Per 1 juli dit jaar werd zijn functie omgezet in een vaste functie.

41.745 euro

In de negen maanden dat Brons de vergoeding ontving maar de facto woonde en werkte in Den Haag, ontving hij 41.745 euro bovenop zijn salaris (volgens de NOS vorig jaar 181.000 euro). Dit bedrag hoefde hij niet te spenderen aan woonkosten op Curaçao, de lasten van de ambtswoning werden namelijk gedekt door het ministerie.

Volgens de woordvoerder had de topambtenaar wel andere kosten op Curaçao, waar zijn auto bijvoorbeeld nog stond. Het ministerie wil niet ingaan op de vraag of de vergoeding te ruim was voor dit soort lopende kosten. Ook zegt de woordvoerder dat Brons niet gevraagd is om het bedrag terug te betalen. „Alle afspraken stonden vooraf op papier dus dat gesprek heeft nooit plaatsgevonden.”

‘Maatwerk’

Het ministerie spreekt van „maatwerk” en een „uitzonderlijke situatie” bij de regeling met Brons: hem werd in een chaotische periode gevraagd terug te keren naar Nederland. De directeur Koninkrijksrelaties op het ministerie in Den Haag was plotseling vertrokken en ook op de Antillen was het onrustig. Daarom had het ministerie snel een waarnemer met veel kennis over het gebied nodig, aldus de woordvoerder.

Op papier klopt de afspraak bovendien wel, stelt het ministerie. Het ministerie is bevoegd om uitzonderingen te maken en Brons werkte officieel op Curaçao. Hij was slechts „tijdelijk gedetacheerd” in Den Haag. Het ministerie zou niet hebben voorzien dat hij definitief in Nederland zou blijven.