37 doden bij gevechten in Centraal-Afrikaanse Republiek

In de CAR heerst sinds 2013 een bloedige burgeroorlog waarin rivaliserende milities van uiteenlopende religieuze en tribale achtergronden elkaar bestrijden.

Een beeld uit de film 'Camille', over een Franse journalist die omkwam in de CAR.
Een beeld uit de film 'Camille', over een Franse journalist die omkwam in de CAR. Foto Florent Vergnes/AFP

In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn vrijdag 37 lichamen geborgen van mensen die om het leven zijn gekomen bij gevechten tussen verschillende milities. Dat meldt persbureau AFP op basis van bronnen binnen de VN. Aanvallen door anti-Balaka-milities werden gevolgd door tegenaanvallen door de gewapende groepering Unie voor Vrede in Centraal-Afrika (UPC).

Het geweld vond donderdagochtend plaats in Alindao. Anti-Balaka-strijders, de verzamelnaam voor christelijke milities die actief zijn in de CAR, openden het vuur op een groep moslims. Hierop reageerde de UPC door een vluchtelingenkamp met veel christenen aan te vallen. Onder de doden was een priester. Een andere priester is verdwenen.

Lees ook: Vergeten Centraal-Afrikaanse kinderen vertellen in een online strip

In de CAR woedt sinds 2013 een bloedige burgeroorlog waarin verschillende groeperingen van uiteenlopende religieuze en tribale achtergronden elkaar bestrijden. In de CAR, een van de armste landen ter wereld, wonen zo’n 4,5 miljoen mensen.

In augustus 2017 trokken de Verenigde Naties aan de bel over de situatie in het land. Hulpverleners noemden de toestand “de grootste vergeten humanitaire crisis ter wereld”. Bijna de helft van de bevolking heeft voedselhulp nodig en donorlanden weigeren genoeg geld voor noodhulp te verstrekken.