Zeven blauwhelmen omgekomen bij gevechten met militanten in DR Congo

Tien andere VN-vredesmilitairen raakten gewond. Aanvallen als deze bemoeilijken de strijd tegen ebola in het oosten van het Afrikaanse land.

VN-vredestroepen uit India op patrouille in de DR Congo.
VN-vredestroepen uit India op patrouille in de DR Congo. Foto Oleksandr Klymenko/Reuters

Zeven militairen van de VN-vredesmacht in de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn donderdag omgekomen bij gevechten met militanten. Tien andere blauwhelmen raakten gewond, meldt persbureau Reuters op basis van een VN-woordvoerder. De gesneuvelde militairen kwamen uit Tanzania en Malawi.

De slachtoffers vielen bij confrontaties in de oostelijke provincie Noord-Kivu. Daar zijn al twee decennia gewapende opstanden aan de gang, maar het voorbije jaar is het geweld in het gebied nog eens flink in hevigheid toegenomen. Of er ook militanten zijn omgekomen tijdens de gevechten op donderdag, is niet bekend.

Ebola

Het oosten van de DRC heeft sinds deze zomer te maken met de ergste ebola-uitbraak uit de geschiedenis van het land. Ruim driehonderd mensen raakten besmet, van wie er tweehonderd zijn overleden.

De onrust in het oosten van de DRC bemoeilijkt de pogingen van de internationale gemeenschap om hulp te verlenen en de verspreiding van de zeer besmettelijke ziekte tegen te gaan. Ook het wantrouwen van de bevolking tegen artsen maakt het lastig iets tegen de ebola-epidemie te doen. Eerder werden al twee leden van een medische interventie-eenheid gedood.