Recensie

Recensie Muziek

Waar zou Maribou State zijn zonder Holly Walker?

Pop Maribou State revancheerde zich woensdagavond voor een wat vlakke show op Lowlands. De akoestisch-elektronische band overtuigde met dynamische arrangementen en geweldige zang van Holly Walker.

Maribou State is niet zomaar een live act, maar een hybride band.
Maribou State is niet zomaar een live act, maar een hybride band.

Maribou State begint laat. Maar zo kunnen bezoekers van het uitverkochte Zonnehuys in Tuindorp in Amsterdam-Noord nog in de rij voor bier. Wat de verste buitenlocatie van Paradiso tekortkomt in basisfaciliteiten (kluisjes, een tweede bar, goed geluid) maakt het bijna goed in charme (art-decolampen, mahoniehouten lambrisering, granieten tegeltjes). Bijna, want de rij is wel erg lang.

Gelukkig is Maribou State niet zomaar een live act, maar een hybride band. Liam Ivory en Chris Davids samplen eigen gitaarspel en toetsen en worden aangevuld door een akoestische drummer, een percussionist die ook basgitaar speelt en een een zangeres. Nadat Holly Walker met haar platinablonde Playmobil-kapsel de eerste noot van ‘Steal’ heeft laten horen, vraag je je maar één ding af als ze drie nummers later op haar gepofte marshmallow-sneakers de coulissen in rent: waar is Holly? Als bezoeker zoek je steeds zangengel Holly. Niet dat de instrumentale arrangementen van het duo zelf niet overtuigen. Dat doen ze wel, meteen vanaf het eerste emotionerende gitaarintro van ‘Home’ en ‘Feel Good’ (de track met het Khruangbin-sample). De band speelt live sterk en dynamisch. Maar Holly zingt zo goed. Ook op akelige hoogtes klinkt ze warm en stemvast.

De drummer brengt de tracks tot leven met zijn akoestische swing en heeft een strakke timing; aanstekelijk gitaarspel en opgeschroefd synthesizerspel zorgen voor vuurwerk. Soms is het wat veel en vol, maar Holly ontwapent direct als ze terugkomt met ‘The Clown’. Er is maar één probleem: zelfs het aanstekelijke ‘Turnmills’ met zijn emotionele synthesizer-loopjes klinkt zonder haar wat vlak. Al creëert het duo een intiem moment met een synthesizer-break, toch vraag je je af: waar is… Daar is Holly! Ze rent het podium op voor de toegift en rondt af met het prachtig gezongen ‘Midas’.