VSB Poëzieprijs gaat verder als Grote Poëzieprijs

Zeven fondsen en organisaties dragen de komende editie bij. Structurele financiering voor de belangrijkste jaarlijkse poëzieprijs is er nog niet.

Uitreiking van de VSB Poëzieprijs door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, in 2014.
Uitreiking van de VSB Poëzieprijs door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, in 2014. Foto Lex van Lieshout/ANP

Nederland behoudt voorlopig zijn grote jaarlijkse prijs voor poëzie. De Grote Poëzieprijs vervangt vanaf volgend jaar de VSB Poëzieprijs, die de afgelopen 24 jaar de belangrijkste bekroning was voor een Nederlandstalige dichtbundel. In juni 2019 wordt de eerste winnaar van de nieuwe juryprijs, met een waarde van 25.000 euro, bekendgemaakt.

Vorig jaar kondigde het VSBfonds, jarenlang de sponsor van de prijs, aan te stoppen met de financiering. Begin dit jaar meldde dagblad Trouw dat twee private fondsen dat zouden overnemen, maar hun bijdragen bleken niet groot genoeg voor de structurele instandhouding van de prijs. Voor de komende editie hebben zeven fondsen en organisaties zich bij de prijs aangesloten. Behalve een privaat fonds en het VSBfonds, dat nog voor twee jaar de financiering van het prijzengeld heeft toegezegd, zijn het Lirafonds, het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde als geldschieter betrokken bij de jurering en de uitreiking.

„Dit eerste jaar is een doorstart”, zegt woordvoerder Jan Coerwinkel van organisator Poetry International. „Een aantal fondsen blijft meerdere jaren betrokken, maar er zullen meer partijen bij betrokken moeten worden.” Dat komt ook door de ambities van de organisatie – die naast Poetry International bestaat uit de educatieve organisatie School der Poëzie – om naast de prijs voor de beste bundel een onderscheiding in het leven te roepen voor de beste spoken word-artiest en een publieks- en jongerenprijs.

De uitreiking van de Grote Poëzieprijs zal voortaan plaatsvinden tijdens het Poetry International Festival in juni, samen met de jaarlijkse C. Buddingh’-prijs voor de beste debuutbundel. Voorheen werd de prijs uitgereikt in de Poëzieweek, eind januari. Nieuw in het reglement voor de Grote Poëzieprijs is een verplicht deelnamebedrag van 75 euro per ingezonden bundel, en de openstelling van deelname voor dichtbundels die in eigen beheer zijn uitgegeven. Dit jaar won Joost Baars, een debuterend dichter, de laatste VSB Poëzieprijs met zijn bundel Binnenplaats.