Vrij zijn is…naar de kerstmarkt

Vrij en fotograaf laten zien hoe we uit de sleur breken.

‘Kijk nou”, zegt Jet Boogerd (53). Ze houdt een gouden vlinder aan een touwtje omhoog. Kerstversiering. „Oh, mooi”, zeg Lize Nederhof (55). „Echt wat voor jou.” Uit een rieten mand worden drie vlinders geplukt. Jaren geleden las Boogerd in Libelle over een stel van wie de man op sterven lag. „De vrouw vroeg of hij een teken kon geven als-ie er niet meer was”, zegt Boogerd. „Daarna zag die vrouw overal eekhoorns.” Boogerd heeft dat ook. Sinds het overlijden van haar vader ziet ze overal vlinders. „En nu dus weer hier.”

Hier, op de ‘Kerst Vriendinnen Avond’ van Tuincentrum Sterk in Arkel. Vanaf nu wordt de kerstversiering verkocht. Er is veel rood en zilver („Het klassieke palet”, zegt Corrie Sterk), maar er zijn ook ballen in blauw en bruin, en er is versiering van gevlochten takjes („dat natuurlijke is de trend”).

Boogerd en Nederhof zijn al veertien jaar bevriend, en allebei dol op kerstmarkten. „De wereld is kapot”, zegt Boogerd. „Iedereen is onaardig tegen elkaar. Oorlog, eenzame ouderen, verschrikkelijk.” Kerst is een manier om te laten zien dat het anders kan, vindt ze. „Al worden die grote kerstmarkten ook steeds minder gezellig.”

Maar in Arkel is het nog klein. Tussen de kerstversiering staan de kramen van lokale ondernemers. Er zijn pittige chutneys en mozaïekkommen te koop. In een partytent wordt warme chocomel en cake geserveerd („Ruimtegebrek”, zegt Corrie Sterk).

Achterin de zaak ligt Leni Bijleveld-Spronk (63) op een zwarte behandelstoel. Schoonheidsspecialiste Zonna de Pijper verzorgt wimpers en wenkbrauwen. „M’n moeder heeft een ingegroeide haar”, zegt dochter Heidi Bijleveld (38). „Ik zag het tijdens het eten al.” Moeder en dochter zijn hier om „kleine dingetjes te kopen”, en om inspiratie op te doen. „We zijn creatief, we maken graag dingen zelf.” Overdag werkt Heidi Bijleveld in een bakkerij. ’s Avonds plakt ze minuscule steentjes op een gigantische kleurplaat: diamond painting. „Deze zomer heb ik een fruitschaal van een meter breed geplakt.”

Bij de familie Wijnbelt staat elk seizoen een ander bloemstuk op tafel

In de kantine van het tuincentrum is een bloemschikcursus. „Eigenlijk zou mijn vrouw met onze dochter gaan,” zegt Wout Wijnbelt (58). „Maar mijn dochter kon niet, dus nu zit ik hier.” Bij de familie Wijnbelt staat elk seizoen een ander bloemstuk op tafel. Esther Wijnbelt (43) doet vier keer per jaar de bloemschikcursus. „Maar ik volg niet zomaar het voorbeeld, hoor. Ik geef er altijd een twist aan. Ook geef ik aan wat mijn kleurvoorkeur is zodat het past in het palet van ons huis: paars, roze, wit en zilver.”