Thuiskok

Bulghursalade

Een kleurrijke salade met een mooie combinatie van zacht en krokant, hartig en zoet. Normaliter laat ik bulghur weken of ik kook het voordat ik het gebruik in recepten, dat hoeft in dit geval niet, maar u kunt er gerust voor kiezen dat wel te doen.

Meng de bulghur met een paar eetlepels citroensap en een flinke scheut frisgroene olijfolie. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Halveer de flespompoen, verwijder zaadlijsten en snijd hem in dunne halve plakken, verdeel die over een bakplaat, bestrooi met zout, besprenkel met wat milde olijfolie en rooster ze goudbruin in circa tien minuten. Pel intussen de granaatappel: snijd het kroontje eruit en breek de granaatappel open door je duimen erin te zetten. Pel de pitjes en zorg dat de witte velletjes niet meekomen. Snijd de lente-ui en peterselie fijn. Rooster de pistachenootjes goudbruin in de hete oven, laat ze afkoelen en hak ze grof. Meng de bulghur met de pompoen, peterselie, lente-ui, pistachenootjes en granaatappelpitjes en breng goed op smaak met veel granaatappelmelasse, nog wat citroensap, olijfolie en zout.