Kick Out Zwarte Piet blaast demonstratie Nijmegen af, extra politie in Groningen

Zowel in Nijmegen als Groningen zouden hooligans de activisten willen tegenhouden. In Nijmegen voelen de activisten zich niet gesteund door de burgemeester.

Protestactie tegen Zwarte Piet in 2016.
Protestactie tegen Zwarte Piet in 2016. Foto Bart Maat/ANP

Kick Out Zwarte Piet heeft besloten zijn demonstratie in Nijmegen af te blazen vanwege „het grote aantal bedreigingen” en omdat de burgemeester de actiegroep „geen goede protestlocatie” wil toewijzen. Dat zegt activistenleider Jerry Afriyie tegen NRC. De activisten vrezen dat de demonstratie tot onnodige confrontaties zal leiden. „Dat druist in tegen onze principes van vreedzaam protest.” De burgemeester van Groningen heeft laten weten extra politie in te zetten om de demonstratie van de anti-Zwarte Piet-demonstranten daar in goede banen te leiden. Ook in die stad zouden voetbalsupporters de demonstratie willen verhinderen.

‘Schop ze de stad uut’

Kick Out Zwarte Piet kondigde twee weken geleden aan bij achttien lokale sinterklaasintochten te willen demonstreren. Het leidde ertoe dat voorstanders van Zwarte Piet tegenacties opzetten in onder andere Den Helder, Eindhoven en Nijmegen. In die laatste stad ging de oproep ‘Schop ze de stad uut’ op WhatsApp rond, meldde De Gelderlander dinsdagochtend. Het initiatief zou afkomstig zijn van hardekernsupporters van NEC, gesteund door hooligans van De Graafschap.

Diezelfde middag nog liet de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls (CDA) weten dat demonstraties niet langs de intochtroute mochten plaatsvinden – al had dat naar eigen zeggen niets te maken met de dreigementen van de voetbalfans. Afriyie: „De combinatie van lokale autoriteiten die niet pal voor ons demonstratierecht gaan staan en bedreigingen van burgers maakt dat het voor ons niet veilig is.”

Ook in Groningen kreeg de burgemeester informatie dat hooligans de demonstratie van de anti-Zwarte Piet-activisten zouden willen verhinderen. “Tegen hen wil ik zeggen: doe dat niet”, zei Peter den Oudsten. “Groningen is een tolerante stad, waar je je mening mag geven en waar we dat van elkaar respecteren. Ik wil beide partijen oproepen om het kinderfeest ongehinderd door te laten gaan.” Om te zorgen dat alles goed verloopt, zet de burgemeester extra agenten in.

Lees ook het interview met Jerry Afriyie: ‘Dit is pesten en dat moet stoppen’

Zeventien demonstraties

Buiten Nijmegen om gaan de andere zeventien protesten in principe wel door. Ruim zeshonderd demonstranten hebben zich tot nu toe aangemeld. In Den Haag en Rotterdam zijn de activisten nog in gesprek met de burgemeesters. Ook daar kregen ze een protestlocatie toegewezen op afstand van de intocht, tot frustratie van Afriyie. „In 2016 verbood Aboutaleb [burgemeester Rotterdam] ons protest omdat wij niet via de voordeur kwamen. Nu hebben we ons netjes aangemeld en faciliteert hij onze demonstratie nog steeds niet zoals het hoort.”

Bij de landelijke intocht in Zaanstad blijft Kick Out Zwarte Piet weg. Twee andere anti- en twee pro-Zwarte Piet-groepen hebben daar wel demonstraties aangekondigd.

Dit weekend demonstreert Kick Out Zwarte Piet op zeventien plekken in Nederland: