Saoedische eis: vijf doodstraffen voor moord op Khashoggi

De Saoedische officier van justitie stelt dat het hoofd van een repatriëringsteam zelf heeft besloten Khashoggi te vermoorden.

Een man draagt twee foto's van Jamal Khashoggi voor zijn gezicht tijdens een demonstratie voor het Saudische consulaat in Istanbul.
Een man draagt twee foto's van Jamal Khashoggi voor zijn gezicht tijdens een demonstratie voor het Saudische consulaat in Istanbul. Foto Erden Sahin/EPA

Een Saoedische officier van justitie heeft de doodstraf geëist voor vijf van de elf verdachten van de moord op de journalist Jamal Khashoggi. Dat meldt persbureau Reuters donderdag. De verdachten zouden opdracht gekregen hebben de journalist te repatriëren, maar toen zelf besloten hebben hem om het leven te brengen.

Khashoggi werd vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Op 2 oktober stapte hij daar naar binnen om zijn scheidingspapieren te verkrijgen. Op diezelfde dag was er een vliegtuig uit Saoedi-Arabië in Istanbul geland, met daarin vijftien Saoediërs die vervolgens naar het consulaat reisden. Volgens Turkije had een van hen een botzaag bij zich. Deze passagiers vlogen later die dag weer terug naar het Saoedi-Arabië.

Repatriëren

De officier van justitie stelt nu dat dit team de opdracht had Khashoggi te repatriëren, maar dat het hoofd van dit team zelf de opdracht heeft gegeven hem te doden. Waar het lichaam van Khashoggi nu is, is onbekend. Er wordt nog onderzoek naar gedaan. Volgens de Saoedische openbaar aanklager is Khashoggi gedrogeerd in het consulaat, daarop zou hij vermoord zijn en is zijn lichaam in stukken gezaagd.

Volgens Saoedi-Arabië is de hoogste verantwoordelijke voor de moord de voormalig generaal Ahmed al-Assiri, het plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst. Hij is ontslagen onder druk van Turkije.

Lees ook: Van de Saoedische Lente is weinig over

Khashoggi was een bekende criticus van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. De internationale gemeenschap verdenkt de kroonprins ervan betrokken te zijn bij de moord. Khashoggi werkte als journalist onder andere voor The Washington Post.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken noemde de reactie van Saoedi-Arabië donderdagmiddag “onvoldoende” en stelt dat de moord gepland was. Ook stelt de minister dat alle vijftien mannen van het Saoedische team dat Istanbul bezocht in Turkije berecht zouden moeten worden. Het is op dit moment niet bekend waarom er slechts tegen elf van de achttien verdachten een strafeis is uitgesproken, meldt persbureau AP.

Saoedi-Arabië: niet politiseren

Ook de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir heeft donderdag gereageerd. Hij benadrukte dat de moord behandeld moet worden als een juridische zaak en dat zijn land “iedere poging om deze te politiseren” afwijst. Ook stelde hij dat er nog “onbeantwoorde vragen” zijn met betrekking tot de dood van de journalist.

Volgens de minister heeft Saoedi-Arabië driemaal aan Turkije gevraagd om informatie en bewijs te delen, maar bleven deze vragen onbeantwoord. Hij stelde dat Turkije bovendien een “gerichte campagne” voert tegen zijn land. Ook benadrukte hij nogmaals het Saoedische narratief: kroonprins Mohammad bin Salman heeft niets met Khashoggi’s dood te maken.

Correctie (13.00): In een eerdere versie van dit bericht stond foutief vermeld dat Khashoggi op 28 september voor het laatst gezien is. Echter, 28 september was de dag dat de journalist zijn afspraak voor 2 oktober maakte bij het consulaat in Istanbul.