Rechtszaak in New York

Advocaat: ‘El Chapo’ was niet echte leider van kartel

Twee Mexicaanse presidenten hebben ontkend dat zij smeergeld hebben ontvangen van het Sinaloa-kartel. Oud-president Felipe Calderón (2006-2012) en diens opvolger Enrique Peña Nieto (nog in ambt als president tot 1 december) deden dit na aantijgingen, dinsdag, van de advocaat van de Mexicaanse drugsbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán. Dinsdag begon voor de rechtbank in New York de inhoudelijke behandeling van het proces tegen Guzmán, tot zijn uitlevering eind 2016 mede-leider van het machtige Sinaloa-kartel. Volgens de aanklager verscheepte hij in totaal minstens 200 ton cocaïne naar de VS. Guzmáns advocaat Jeffrey Lichtman schetste in zijn openingspleidooi een ander beeld. Guzmán zou slechts een simpele ondercommandant zijn; de werkelijke leider van het kartel is Ismael ‘El Mayo’ Zambada, stelde Lichtman. Zambada staat inderdaad bekend als belangrijke kompaan van Guzmán en werd nimmer door de autoriteiten ingerekend. Volgens Lichtman bleef hij op vrije voeten, omdat hij „honderden miljoenen dollars” betaalde aan de presidenten. Het proces zal maanden duren. (NRC)