Positie Tsjechische premier wankelt verder door corruptieschandaal

Duizenden demonstranten zijn donderdag de straat op gaan om het aftreden van premier Babis te eisen.

Duizenden demonstranten zijn donderdag de straat opgegaan in Praag om te protesteren tegen premier Babis.
Duizenden demonstranten zijn donderdag de straat opgegaan in Praag om te protesteren tegen premier Babis. Foto Michal Cizek/AFP

De Tsjechische premier Anrej Babis ligt opnieuw onder vuur na onthullingen over een corruptieschandaal. Duizenden demonstranten gingen donderdag de straat op in het centrale plein van Praag en zijn coalitiepartners zijn in debat over de toekomst van het kabinet.

Lees ook: Na Orbán ook Tsjechische premier Babis onder vuur

De demonstranten zijn boos omdat de zoon van Babis tegen de nieuwssite Seznam.cz heeft gezegd dat zijn vader wilde dat hij zou onderduiken om een crimineel onderzoek te ontlopen. Babis en twee van zijn kinderen worden ervan verdacht tien jaar geleden twee miljoen euro aan Europese subsidie te hebben weggesluisd.

De oppositie heeft een motie van wantrouwen ingediend, meldt persbureau Reuters. De voorzitter van het parlement zegt dat naar verwachting op 23 november over deze motie zal worden gestemd. Het is onduidelijk of Babis, een miljardair en zakenman, de stemming zal overleven.

Demonstranten op het Wenceslas-plein in Praag scandeerden donderdag teksten als “Ontslag” en “Schande”. Ook werden zowel Tsjechische als Europese vlaggen getoond en borden met de boodschap “Weg met de Babis”.

Zijn coalitiepartner, de centraallinkse Sociaaldemocraten, zeggen “alle opties” de overwegen. Babis heeft herhaaldelijk ontkend ook maar iets fout te hebben gedaan en noemt de berichtgeving van Seznam.cz een lastercampagne.

Twijfels bij verklaring zoon

Overigens zijn er wel twijfels bij de verklaring van de zoon van Babis, die behandeld wordt voor schizofrenie en ook zei dat hij tegen zijn wil was meegenomen naar de Krim en daar enige tijd was vastgehouden. De politie concludeerde eerder deze week dat dit niet bewezen was. Volgens premier Babis was zijn zoon vrijwillig naar de Krim vertrokken voor behandeling.

De corruptiewaakhond Transparency International diende in september een klacht in tegen de Tsjechische premier. Na maanden onderzoek werd het “aannemelijk” geacht dat Babis via zijn bedrijf Agrofert geprofteerd had van Europees geld. De aandelen in het bedrijf had hij ondergebracht in twee beleggingsfondsen. Via de omweg bleef Babis begunstigde, terwijl hij als regeringsleider toe moest zien op de toewijzing van EU-subsidies.