Ondernemer betaalt minder voor kleine vorderingen

Griffierechten Om via de rechter 500 euro te kunnen innen, was je 476 euro aan griffierechten kwijt. Minister Dekker voldoet aan het brede verzoek die kosten te verlagen.

Minister Sander Dekker.
Minister Sander Dekker. Foto Bart Maat/ANP

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) verlaagt de griffierechten voor kleine handelsvorderingen tot 5.000 euro met ruim een derde. Hij komt daarmee tegemoet aan de wens van VNO-NCW, MKB Nederland, advocaten en de Raad voor de Rechtspraak, de organisatie voor de rechterlijke macht in Nederland. Dat schrijft Dekker in een brief die donderdagavond naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

De kosten om via de rechter een onbetaalde rekening tussen de 500 en 12.500 euro te innen liggen nu op 476 euro. Te hoog, volgens veel ondernemers: achter de betaling aan gaan zou meer kosten dan het oplevert. Dekker stelt nu bij vorderingen tot 1.500 euro een griffierecht van 300 euro voor, 37 procent goedkoper dan nu. Voor particulieren dalen de kosten van zo’n rechtsgang met 12 procent, van 226 naar 200 euro.

Tegelijkertijd wordt het innen van een rekening bóven de 5.000 euro juist duurder. Die griffierechten stijgen met 35 procent – het nieuwe bedrag is afhankelijk van de hoogte van de vordering. Zo gaat een ondernemer die een onbetaalde rekening van 12.500 euro wil innen voortaan ruim 1.200 euro betalen voor een gang naar de rechter. De verhoging is volgens Dekker nodig om de verlaging van kleine vorderingen betaalbaar te maken voor zijn ministerie.

Grensgevallen

Ondernemers, de rechtspraak en een deel van de Tweede Kamer vragen al langer om een verlaging van de griffierechten in kleine handelszaken. Sinds de kosten daarvoor in 2011 zijn verhoogd nam het aantal zaken fors af. In 2017 kwam er 40 procent minder kleine handelsvorderingen van ondernemers voor de rechter dan vier jaar eerder.

De Raad voor de Rechtspraak waarschuwde eerder al dat als bedrijven niet meer naar de rechter stappen om kleine geldvorderingen te verhalen, dat kan leiden tot meer wanbetalingen. De ‘stok achter de deur’ zou dan ontbreken.

Lees ook deze column: De Staat exploiteert delen van de rechtspraak, ten onrechte

Dekker betwijfelde eerder dit jaar nog of een verlaging van het griffierecht zin had. Een griffierecht van 476 euro bij een vordering van 500 euro zag hij niet als „een probleem”: er zouden altijd „grensgevallen” blijven, schreef hij toen aan de Tweede Kamer. Ingrijpen zag hij toen niet zitten.

Dit najaar lobbyden onder meer ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB Nederland alsnog voor verlaging. Ook de rechtspraak roerde zich in de discussie, net als Kamerleden Chris van Dam (CDA), Maarten Groothuizen (D66) en Michiel van Nispen (SP).