Omstreden gift voor AfD van Nederlandse broers

Donatie De Duitse AfD kreeg een donatie van een stichting uit Nederland die vreest voor „bedreigingen” van de Europese identiteit.

De AfD is in opspraak wegens een andere, illegale donatie die medepartijleider Alice Weidel in grote verlegenheid heeft gebracht.
De AfD is in opspraak wegens een andere, illegale donatie die medepartijleider Alice Weidel in grote verlegenheid heeft gebracht.

De Nederlandse Stichting Identiteit Europa heeft een omstreden donatie gedaan aan de Duitse AfD (Alternative für Deutschland). De anti-immigratiepartij is in opspraak wegens een andere, illegale donatie die medepartijleider Alice Weidel in grote verlegenheid heeft gebracht. Ook de Nederlandse donatie was bestemd voor Weidels partijafdeling.

De door twee broers gerunde stichting maakte op 13 februari dit jaar 150.000 euro over aan de AfD. Die partij maakte woensdag bekend de donatie niet geaccepteerd te hebben omdat ze de identiteit en het motief van de gever niet heeft kunnen vaststellen.

Het geld zou volgens de AfD afkomstig zijn van de „schijnbaar Belgische” Stichting Identiteit Europa. Uit onderzoek van NRC blijkt dat het om een in Leidschendam gevestigde stichting gaat. Die is op 3 december 2015 opgericht door de naar eigen zeggen „bezorgde” zakenmannen Charles (70) en Floris (68) Berkhout, met als doel „het signaleren en monitoren van de bedreigingen en veranderingen” van de Europese identiteit.

Ik heb niets met de AfD of welke partij dan ook

Charles Berkhout Identiteit Europa

Charles Berkhout stelt in een telefonische reactie „niets te weten” van de donatie. „Ik heb niets met de AfD of welke partij dan ook.” Hij houdt zich naar eigen zeggen alleen bezig met de inhoud van de site. „Mijn broer doet de fiscale zaken.” Floris Berkhout erkent de donatie te hebben gedaan. Hij zegt destijds een aanhanger te zijn geweest van het AfD-gedachtengoed over migratie. De gift werd volgens hem „vrijwel direct” teruggestort, zonder toelichting. „Blijkbaar mocht het niet.” Hun stichting is volgens de broers niet meer actief.

De Duitse justitie wil een onderzoek instellen naar Alice Weidel, naar aanleiding van een andere campagnedonatie uit het buitenland. Justitie heeft daarover woensdag de voorzitter van de Bondsdag, die de parlementaire onschendbaarheid van Weidel zo nodig kan opheffen, geïnformeerd.

De donatiekwestie kwam aan het rollen toen enkele media dit weekeinde onthulden dat de partijafdeling van Weidel, Kreisverband Bodensee, in de zomer van 2017 een reeks anonieme schenkingen van in totaal 130.000 euro van een Zwitsers bedrijf had ontvangen. De firma zegt het geld als vriendendienst namens een zakenrelatie te hebben overgemaakt. Bij de overboekingen stond ‘Campagnedonatie Alice Weidel’.

Politieke giften van buiten de Europese Unie zijn in Duitsland verboden, tenzij de donateur de Duitse nationaliteit heeft. En schenkingen van meer dan 50.000 euro moeten direct worden aangemeld bij het presidium van de Bondsdag.

Pas in april 2018 heeft de AfD het merendeel van de Zwitserse donatie teruggestort, wegens „twijfels over de legaliteit’’, aldus Weidel. Bij vergissing zou één tranche van 8.000 over het hoofd gezien zijn, en pas deze week zijn teruggestort.

Met medewerking van Juurd Eijsvoogel