OM eist opnieuw straffen tot 20 jaar voor moordaanslag Pjotr R.

R. overleefde in 2015 ternauwernood een aanslag met automatische vuurwapens in Diemen.

Het brein achter de aanslag werd eerder dit jaar al veroordeeld.
Het brein achter de aanslag werd eerder dit jaar al veroordeeld. Foto Getty Images

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag ook in hoger beroep celstraffen tot twintig jaar geëist tegen de vijf mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de mislukte moordaanslag op crimineel Peter R., beter bekend als Pjotr R. Hij overleefde in november 2015 ternauwernood een aanval met automatische vuurwapens in Diemen.

De verdachten werden eerder door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot straffen van 12,5 tot 20 jaar. In hoger beroep hopen zij lagere straffen te krijgen. Volgens justitie is het echter van belang dat de mannen voor lange tijd achter de tralies verdwijnen omdat de zaak “een buitencategorie” onderwereldgeweld betreft.

De straffen van twintig jaar zijn geëist tegen de vermoedelijke schutters: de 36-jarige Atif M. en de 29-jarige Qio C. Tegen de andere verdachten eist het OM straffen van ruim dertien en zestien jaar. Op 14 december doet het hof uitspraak.

Lees ook: ‘Meedogenloze’ Noffel waande zich onterecht veilig met PGP-telefoon

Moordcommando

Volgens het OM vormden de mannen samen een “professioneel moordcommando” dat op klaarlichte dag in een woonwijk toesloeg. Het team bestond uit twee schutters, de chauffeur van de vluchtauto en twee zogenoemde spotters die de aanslag voorbereidden.

De mannen zouden hun slachtoffer al een tijdlang in de gaten hebben gehouden. Ook werd de aanslag professioneel voorbereid. Vier van de vijf verdachten zitten vast, de vijfde is voortvluchtig. Het brein achter de aanslag is de beruchte crimineel Naoufal F. (beter bekend als Noffel). Hij werd in april veroordeeld tot achttien jaar cel.