Nederlandse EU-diplomaat werd gedwongen Tanzania te verlaten

Eerder meldden lokale media al dat Van de Geer een ultimatum had gekregen van de Tanzaniaanse autoriteiten.

Van de Geer in Den Haag.
Van de Geer in Den Haag. Foto Evert-Jan Daniels/ANP

De Tanzaniaanse autoriteiten hebben EU-ambassadeur Roeland van de Geer eerder deze maand gedwongen het land te verlaten. Dat schrijft Europees Commissaris Federica Mogherini donderdag in een verklaring. Mogherini spreekt van een “ongekende houding” van Tanzania die niet past bij de goede relaties van de EU met het land.

Er heersten al langer vragen over de reden van het vertrek van de Nederlandse gezant voor de Europese Unie. Lokale kranten meldden al dat de autoriteiten Van de Geer 24 uur hadden gegeven om het land te verlaten. De EC hield tot nu toe vol dat hij was “teruggeroepen voor consultatie”.

Lees ook: Morele kruistocht treft homo’s hard

Van de Geer stond als ervaren diplomaat aan het hoofd van de diplomatieke EU-missie in het Oost-Afrikaanse land. De diplomaat staat bekend als een mondige persoon en heeft meermaals zijn zorgen geuit over de mensenrechten in Tanzania. Vermoedelijk is dat de reden waarom hij hier niet meer welkom was.

Commissaris Mogherini riep Tanzania donderdag namens de EU op te stoppen met het uitoefenen van “onnodige druk” op ambassadeurs omdat diplomatieke projecten hierdoor gevaar kunnen lopen. Ook uitte zij haar zorgen over de mensenrechten. Vooral LHBT’ers zouden in een “verslechterende situatie” zitten.