Minister geeft toestemming voor gaswinning Westerveld in en rond Drenthe

Het besluit stelt dat tot uiterlijk 2028 gas zal worden gewonnen uit het Westerveld. Belanghebbenden kunnen nog beroep aantekenen bij de Raad van State.

Ondergrondse gasopslag in het dorpje Langelo in de gemeente Noorderveld in Drenthe.
Ondergrondse gasopslag in het dorpje Langelo in de gemeente Noorderveld in Drenthe. Foto Reyer Boxem/Hollandse Hoogte

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag als het aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) ligt gas gaan winnen uit elf gasvelden in Drenthe, Groningen en Friesland. Dat staat in het instemmingsbesluit dat zijn ministerie woensdag online heeft geplaatst.

De gasvelden liggen in de gemeenten Assen, Aa en Hunze, Noordenveld, Tynaarlo, Midden-Drenthe, Leek en Ooststellingwerf. Van twee bestaande gasvelden wordt de productie verhoogd. Tot 27 december kunnen belanghebbenden beroep aantekenen tegen het besluit van de minister bij de Raad van State.

Op de plank

De NAM had haar verzoek al in 2016 ingediend maar dat lag sindsdien op de plank. De gaswinning in Noord-Nederland staat onder druk na herhaaldelijke aardbevingen door de gasboringen in Groningen. Deze bevingen veroorzaken onder andere schade aan woonhuizen. Om deze reden maakten bewoners, gemeenten en waterschappen afgelopen jaar bezwaar tegen het openen van deze gasvelden.

Lees ook: Elk gasveld wordt een strijdperk

Voorwaarden gaswinning

Er zijn voorwaarden gesteld aan de gaswinning. De NAM moet bij de gasvelden Eleveld en Assen-Zuid trillingsmeters installeren, omdat hier recent nog bevingen zijn geweest. Ook wordt de NAM geacht een “seismisch risicobeheerplan” bij de minister in te dienen, waarin ze vastlegt wat te doen als zich in het gebied een beving voordoet. Volgens de publicatie van het ministerie is de verwachting dat de bodem boven de gasvelden de komende tien jaar maximaal twee centimeter zal dalen.

Het kabinet besloot in maart de gaswinning in het Groningenveld geleidelijk af te bouwen en stop te zetten in 2030. Dit besluit geldt niet voor de nieuw geopende velden in Drenthe. De NAM heeft berekend hoeveel tijd nodig is om het gas uit de elf velden te winnen. Het besluit stelt dat uiterlijk tot 31 december 2028 gas zal worden gewonnen uit het Westerveld.