Melania Trump roept op tot ontslag van topambtenaar na ruzie rond Afrika-reis

Melania Trump heeft openlijk opgeroepen tot het ontslag van een topambtenaar in de regering van haar echtgenoot, president Donald Trump – een ongebruikelijke stap voor een first lady.

Volgens de presidentsvrouw zou Mira Ricardel het veld moeten ruimen als plaatsvervangend Nationaal Veiligheidsadviseur. „Het kantoor van de first lady is van mening dat zij [Mira, red.] niet langer de eer verdient in dit Witte Huis te werken”, stelde Melania’s woordvoerder in een verklaring. Deze werd uitgegeven na geruchten dat president Trump al had besloten Ricardel uit haar functie te zetten.

Melania Trump gaf g een reden voor de oproep tot ontslag, maar volgens Amerikaanse media is een conflict ontstaan tijden de reis die de first lady vorige maand maakte door Afrika.

Volgens The Wall Street Journal botste Ricardel, een oud-directeur bij vliegtuigbouwer Boeing, tijdens die dienstreis met de staf van Melania. Het conflict zou onder meer draaien over de stoelschikking in het vliegtuig en het gebruik van fondsen van de veiligheidsraad.

Mira’s directe baas, Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton, is op reis in Azië. Hij heeft nog niet op de controverse gereageerd, net zomin als de presidentiële staf. Ricardel lijkt voorlopig nog in functie.

Het is niet voor het eerst dat een presidentsvrouw zich mengt in de personeelszaken van haar man. Zo drong Nancy Reagan in de jaren 80 bij haar man, toenmalig president Ronald Reagan, aan op het ontslag van stafchef Don Regan. Normaal gesproken geven first ladies over dergelijke zaken echter geen openbare verklaringen uit.

Een mogelijk vertrek van Ricardel zou deel kunnen uitmaken van een verwachte ontslaggolf bij het Witte Huis na de verkiezingen van vorige week. Trump heeft minister van Justitie Jeff Sessions reeds weggestuurd, en zou op het punt staan Kirstjen Nielsen, de minister van Binnenlandse Veiligheid, te ontslaan. Ook de positie van stafchef John Kelly staat volgens waarnemers op de tocht. (NRC)