Reportage

Na Afrika-reis

Trumps vice-veiligheidsadviseur Ricardel overgeplaatst na oproep van First Lady

Plaatsvervangend Nationale Veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Mira Ricardel, krijgt een andere functie. Dat heeft de woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Sanders, bekendgemaakt.

Dinsdag had First Lady Melania Trump opgeroepen tot het ontslag van Ricardel. De plaatsvervangend Nationale Veiligheidsadviseur zou het volgens de presidentsvrouw niet langer verdienen in het Witte Huis te werken. Zo openlijk oproepen tot het ontslag van een medewerker is zeer ongebruikelijk voor een First Lady.

Volgens The Wall Street Journal zou Ricardel, ex-directeur bij vliegtuigbouwer Boeing, ruzie hebben gemaakt met Melania Trump en haar personeel tijdens hun gezamenlijke de reis door Afrika. Het conflict zou onder meer draaien om de volgorde van zitplaatsen in het vliegtuig en het gebruik van fondsen van de veiligheidsraad.

Verder meldt tv-station CNN dat verschillende Witte Huis-medewerkers vermoedens hebben geuit dat Ricardel negatieve verhalen over de regering Trump lekte naar de pers.

Het is nog onduidelijk wat Ricardel gaat doen. Volgens perswoordvoerder Sanders zal zij „de president blijven ondersteunen terwijl zij het Witte Huis verlaat om een andere rol te krijgen binnen de regering”.

Ricardels overplaatsing is waarschijnlijk niet de laatste verandering in het Witte Huis, anderhalve week na de tussentijdse verkiezingen. In Amerikaanse media wordt gezinspeeld dat minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen binnenkort wordt ontslagen. Ook stafchef John Kelly zou moeten vrezen voor zijn baan. Net na de midterms stuurde Trump zijn Justitie-minister Jeff Sessions weg.

Het is niet voor het eerst dat een First Lady zich mengt in de personeelszaken van haar echtgenoot. Zo drong Nancy Reagan in de jaren 80 bij haar man, toenmalig president Ronald Reagan, aan op het ontslag van stafchef Don Regan. Haar verzoek werd ingewilligd.