Laatste zelfstandige postkantoor gesloten

Wie in het centrum van Den Haag een velletje postzegels wil kopen of een pakketje wil versturen, kan vanaf heden bij Het Papegaaien Paleis aan de Torenstraat terecht. Woensdag sloot het postkantoor aan het Kerkplein in Den Haag, tevens het laatste zelfstandige postkantoor van PostNL in Nederland, zijn deuren.

De locatie is opgeheven omdat uit klantonderzoek is gebleken dat consumenten graag de afhandeling van post en pakketten willen combineren met het doen van andere boodschappen, zo liet een woordvoerder van PostNL onlangs weten aan regionale media. De diensten van het postkantoor zijn inmiddels ondergebracht in vele ‘servicepunten’ in de buurt, in supermarkten en winkels als Bruna en Primera. En dus in Het Papegaaien Paleis, een dierenwinkel die onder meer ara’s, kanaries en kaketoes en bijbehorende benodigdheden verkoopt. De vier werknemers van het postkantoor hebben elders werk gevonden.

In de Postwet van 1850 werd bepaald dat elke gemeente een eigen postkantoor moest krijgen. Honderd jaar later waren er in Nederland zo’n 2.000 postkantoren. Inmiddels zijn die dus allemaal weer verdwenen. Symbool voor de teloorgang van het traditionele postkantoor was de monumentale hoofdvestiging aan de Neude in Utrecht. Die sloot in 2011. (NRC)