Opinie

Ja, mannen stellen zich aan. Nou en?

onderzoekt de verschillen tussen mannen en vrouwen. Zijn ze groter of kleiner dan we denken? Deze week: de ‘mannengriep’.

Zelf ben ik opgevoed met het idee dat je je niet mag aanstellen. En dat je je pas bij 43 graden koorts mag ziek melden, dat als je per ongeluk een vinger hebt afgehakt je altijd nog prima met negen vingers kan typen en dat als je moet kotsen je dat even in de prullenbak doet en hup weer doorgaat. Of is dat omdat ik een vrouw ben?

Wat mij namelijk vaak opvalt is dat als vrouwen zich grieperig voelen, ze gewoon de kinderen naar school brengen, naar hun werk gaan, boodschappen halen, wassen draaien en de hond uitlaten, maar dat als mannen zich grieperig voelen, ze in bed gaan liggen en doen alsof ze doodgaan. De Britten hebben daar het woord ‘man flu’ voor en wij hier in Nederland noemen het ‘mannengriep’. De Dikke Van Dale heeft er ter verduidelijking ‘aanstelleritis’ bij gezet.

Tot nu toe hebben de woordenboeken gelijk: mannen stellen zich aan. De wetenschap heeft nog niet kunnen aantonen dat een mannengriepje erger is dan een vrouwengriepje.

Dat is wel geprobeerd. Zo stond er eind vorig jaar een artikel in de British Medical Journal waarin de Canadese geneeskundige Kyle Sue (inderdaad, een man) beweerde dat vooral luchtweginfecties bij mannen harder toeslaan dan bij vrouwen – iets met het mannelijke immuunsysteem. Maar dat artikel was een hoax, zo bleek na kritische analyse van stichting Skepsis. Sue zelf noemde het na vragen van de Volkskrant „een opinieartikel”. Weer zo’n man die zich aanstelde.

Mannengriep, de Dikke Van Dale heeft er ter verduidelijking ‘aanstelleritis’ bij gezet

En dat terwijl uit écht wetenschappelijk onderzoek, namelijk het Groot Nationaal Pijnonderzoek onder ruim 10.000 respondenten van NTR, NWO en Radboudumc, blijkt dat juist vrouwen meer lijden dan mannen. „Vrouwen blijken gevoeliger voor pijn dan mannen, daarin zijn mannen en vrouwen écht verschillend”, zeggen onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson en anesthesioloog-pijnspecialist Monique Steegers van het Radboudumc als ik hen erover bel.

Wat daarbij opvallend is, is dat als je mannen beelden laat zien van mensen die pijnlijke ervaringen doormaken, ze daarna zelf niet meer of minder pijn voelen, maar dat dat bij vrouwen wél uitmaakt: zij voelen dan mínder pijn. Dat is dan wel weer handig, als je man met de mannengriep in bed ligt.

Ik vind het fijn dat mannen zich aanstellen als ze ziek zijn. Dat zouden ze op nog veel meer gebieden moeten doen, in plaats van zich onnodig stoer en groot te houden. Wees blij ook, dat mannen zich aanstellen als ze ziek zijn. Dan gaan ze misschien naar de huisarts en worden échte ziektes hopelijk tijdig ontdekt. Ik heb sowieso liever dat grieperige mensen thuisblijven. Ik erger me dood aan die types die halfziek op kantoor komen en hun collega’s lopen te besmetten met hun genies en gehoest. Blijf thuis! Ook lekker rustig in de spits.

Ik zou er daarom voor willen pleiten dat vanaf vandaag iedereen, dus zowel mannen als vrouwen, bij het minste of geringste opkomende griepje lekker onder de wol gaat. Als je een beetje mazzel hebt, kun je met het hele gezin. Wat is er gezelliger, in de donkere dagen voor Kerst? Wie zegt bovendien dat we altijd stoer moeten zijn?

Ook op dat vlak kunnen vrouwen nog een hoop van mannen leren.

Taaltips via @Japked op Twitter.