Hogere straf voor hoofdverdachte anti-homogeweld op Damrak

Een 28-jarige verdachte van de aanval op twee homoseksuele mannen in Amsterdam, heeft in hoger beroep 5,5 jaar celstraf in plaats van 40 maanden gekregen.

Een hoofdverdachte van een aanval op twee homoseksuele mannen heeft donderdag in hoger beroep 5,5 jaar celstraf gekregen.
Een hoofdverdachte van een aanval op twee homoseksuele mannen heeft donderdag in hoger beroep 5,5 jaar celstraf gekregen. Foto iStock

Een 28-jarige man uit Heerhugowaard is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot vijf en een half jaar celstraf voor geweld tegen twee homoseksuele mannen in Amsterdam. Daarmee is de straf van het gerechtshof aanzienlijk hoger dan de straf van veertig maanden van de rechtbank en ook een jaar hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De twee slachtoffers liepen in juni 2017 met twee vrienden naar het Centraal Station in Amsterdam na een avond stappen, toen ze op het Damrak door de meerdere mannen werden aangevallen. Daarbij werden ze getrapt en geslagen, onder meer op het hoofd. Het incident werd vastgelegd op camera. Het hof herhaalt dat er sprake was van twee pogingen van doodslag in het openbaar.

‘Onmiskenbaar homogeweld’

De verdachte, die zelf het hoger beroep had aangespannen, ontkende dat de aanval was ingegeven door de geaardheid van de slachtoffers. Volgens het hof is echter “onmiskenbaar” sprake van homogerelateerd geweld. De verdachte zou de mannen voorafgaand aan de aanval hebben uitgescholden en hebben gezegd dat hij homo’s wilde doden. Het hof “rekent de verdachte deze zinloze haatmisdrijven zeer ernstig aan”.

De hoofdverdachte moet de twee slachtoffers medische kosten en smartengeld betalen voor de schade aan hun gebit en de psychische schade die ze opliepen vanwege het incident. Drie andere daders kregen eerder van de rechtbank 28, 24 en 4 maanden cel.