Einde van rotjes vanaf de stoep: vuurwerk in de stad gaat aan banden

Talk of the Town Bij de volgende jaarwisseling is in Amsterdam alleen nog consumentenvuurwerk toegestaan in speciaal aangewezen zones.

Ook dit jaar is er weer een door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow bij het Scheepvaartmuseum.
Ook dit jaar is er weer een door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow bij het Scheepvaartmuseum. Foto Evert Elzinga

Rotjes gooien vanuit je portiek: dit jaar is vermoedelijk het laatste jaar dat het kan tijdens oud en nieuw. Het ‘zomaar’ afsteken van vuurwerk op oudejaarsnacht wordt door de gemeente aan banden gelegd, zo blijkt uit een brief die burgemeester Femke Halsema vorige week naar de gemeenteraad stuurde. Het plan is om vanaf de volgende jaarwisseling (2019/2020) alleen consumentenvuurwerk toe te staan in een aantal speciaal daarvoor aangewezen zones.

Halsema wil toe naar een „andere benadering van vuurwerk” schrijft ze, en streeft ernaar „Oud en Nieuw voor iedereen feestelijk te laten verlopen en tegelijkertijd de incidenten met vuurwerk en de overlast voor mens en dier terug te dringen”. Daartoe wil het college de ruimte voor particulier vuurwerk terugbrengen, en meer inzetten op centraal georganiseerde vuurwerkshows. Waar de vuurwerkzones zich volgend jaar precies zullen bevinden is nog niet duidelijk – dat zal met bewoners en andere betrokkenen worden uitgezocht.

Liefst een algeheel verbod

Het besluit van Halsema is een reactie op een initiatiefvoorstel dat de Partij voor de Dieren al in oktober 2016 indiende. In dat voorstel pleit fractievoorzitter en raadslid in Amsterdam Johnas van Lammeren voor het aan banden leggen van consumentenvuurwerk door zoveel mogelijk vuurwerkvrije zones in te stellen. Van Lammeren is tevreden over de voornemens van Halsema. „Het liefst zou ik natuurlijk een algeheel verbod op consumentenvuurwerk zien”, zegt hij, „maar ik begrijp ook dat dat niet van de ene op de andere dag kan.” Het terugdringen van vuurwerk is „een proces”, zegt Van Lammeren, „en wat mij betreft gaan we nu zeker de goede kant op.”

Op deze manier geven we in elk geval met twee grote steden een duidelijk signaal af

Johnas van Lammeren fractievoorzitter en raadslid Partij voor de Dieren

Bij IJzerwinkel De Vijl aan de Admiraal De Ruijterweg – waar elke decembermaand drie dagen vuurwerk verkocht wordt – is minder sprake van een juichstemming. „We balen behoorlijk”, zegt de verkoper, die alleen met zijn achternaam Wierink in de krant wil. „We gaan zeker minder klanten krijgen door dit soort negatieve reclame.” Ja, „van die milieu- en dierenliefhebbers” zullen deze nieuwe maatregelen wel weer schitterend vinden, zegt Wierink. „Nou, mijn huisdieren hebben nooit last van vuurwerk. Ik heb een kat en een hond, en die zijn de hele jaarwisseling hartstikke rustig.”

Glazenwasser Luke Verhoek verkoopt elk jaar vuurwerk vanuit een gehuurd kantoortje in de Rivierenbuurt. Hij maakt zich een stuk minder zorgen om de maatregelen dan zijn collega Wierink. „Mensen gaan toch wel afsteken”, redeneert hij. „Zo’n regel is nauwelijks te handhaven. Er gebeurt zoveel op oudejaarsavond. De politie kan niet iedereen gaan arresteren die een pijltje of een rotje afsteekt.” Over zijn omzet maakt hij zich geen zorgen. „Mijn klanten vinden wel een manier om hun pakketten te kunnen afsteken. Desnoods gaan ze buiten de stad oud en nieuw vieren.” Er komen sowieso veel mensen van buiten Amsterdam bij Verhoek voor de vuurpijlen. „Uit Abcoude of Amstelveen.” Met de nieuwe vuurwerkregels zal hij geen vuurpijl of knalpot minder verkopen, denkt Verhoek.

Net als Rotterdam

Amsterdam volgt met het voorgenomen vuurwerkbeleid de aanpak van Rotterdam, waar vanaf de volgende jaarwisseling ook alleen mag worden afgestoken in aangewezen zones. De ambities van Johnas van Lammeren gaan ondertussen alweer veel verder. „We gaan nog steeds door met strijden voor een algeheel verbod”, zegt hij. „Zoiets is uiteindelijk een Haagse aangelegenheid, maar op deze manier geven we in elk geval met twee grote steden een duidelijk signaal af.” Wanneer verwacht Van Lammeren dat de stad helemaal consumentenvuurwerk-vrij is? „Binnen drie à vier jaar moet dat voor elkaar zijn.”

Laat ze dat bij IJzerhandel De Vijl maar niet horen, daar zijn ze vooral bezig hun inkoop voor de komende jaarwisseling zo goed mogelijk af te stemmen. „We zetten vooral in op compoundboxen”, zegt verkoper Wierink. „Houten kistjes die je één keer aansteekt, waarna er zes of zeven sets vuurwerk afgaan.” Vorig jaar deed de ‘Jack Hammer’-box het heel goed, dit jaar wordt veel verwacht van de ‘Artillery’. „Geluidsterreur”, zou Johnas van Lammeren zeggen. Maar in een winkel als De Vijl zeggen ze: gezelligheid.