Eigenaar 3i wil nu nog geen afscheid nemen van Action

Detailhandel Het beleggingsfonds waarin 3i Action deels heeft gestald loopt over een jaar af. De Britse investeerder hoopt nu op een „aandelenruil”.

Action (41.000 werknemers) is voor de Britse financier een soort goudmijn waar geen einde aan komt.
Action (41.000 werknemers) is voor de Britse financier een soort goudmijn waar geen einde aan komt. Foto Peter Brom

Action gaat voorlopig niet in de verkoop. Hoewel het private-equityfonds waarin de winkelketen voor een deel is ondergebracht over een jaar afloopt en beheerder 3i de geldverstrekkers dan moet terugbetalen, voelt de Britse investeerder er niets voor om het belang te verkopen. Dat zei 3i-topman Simon Borrows donderdag na het presenteren van de halfjaarcijfers.

Toen 3i de budgetketen in 2011 overnam, gebruikte de durfinvesteerder daarbij twee verschillende potjes met geld. Ongeveer 44 procent van de aandelen werd gekocht met kapitaal van 3i zelf, nog eens 35 procent werd betaald met geld uit Eurofund V, een fonds gevuld met geld van externe investeerders. De resterende aandelen zijn volgens Het Financieele Dagblad in handen van een kleinere investeerder genaamd Princess en het management van de winkelketen.

Bij fondsen zoals die van 3i is het gebruikelijk dat met beleggers een bepaalde looptijd wordt afgesproken, waarna deelnemers hun inleg en rendement krijgen uitbetaald. Alle investeringen in het fonds moeten dus voor die tijd in principe van de hand zijn gedaan. Het fonds waar Action in zit loopt in november volgend jaar af, aldus Borrows.

Explosieve groei

Het punt is alleen: de top van 3i wíl nog helemaal geen afstand doen van dat belang. Action (41.000 werknemers) is voor de Britse financier een soort goudmijn waar geen einde aan komt. Toen Borrows en zijn collega’s het bedrijf in 2011 overnamen, had Action 245 winkels en een omzet van ruim 700 miljoen euro. Zeven jaar later heeft het concern meer dan 1.200 winkels en een jaaromzet van 3,4 miljard euro. En als het aan 3i ligt, eindigt het daar niet: het doel is om de omzet in de komende jaren uit te bouwen naar 10 miljard euro.

Een beursgang, zoals eerder werd gesuggereerd, is dan ook geen optie, benadrukte Borrows donderdag nog maar eens. Waarschijnlijker is dat het belang in Action in de loop van volgend jaar wordt verdeeld onder de beleggers in het fonds die graag met de keten verder willen. „Sommige deelnemers willen herinvesteren in Action, en er zijn anderen die uit willen stappen”, aldus de topman. Tussen hen zal een „aandelenruil” moeten plaatsvinden.

Lees ook: De kassuccessen van Action roepen de vraag op: wat is het geheim?

Volgens de berekeningen van 3i is Action in zijn geheel op dit moment bijna 5,9 miljard euro waard, zo valt op te maken uit de halfjaarcijfers. Zes maanden geleden was dat nog 5,2 miljard euro. De stijging is het gevolg van de groei in de afgelopen maanden. In zes maanden tijd opende de keten 135 nieuwe winkels. De omzet in winkels die al open waren steeg, ondanks de uitzonderlijk hete zomer, met 3 procent op jaarbasis.

Action, dat in 1993 zijn eerste winkel opende in Enkhuizen, breidt zelfs zo hard uit dat de logistiek begint te haperen. Met name in Frankrijk lopen de distributiecentra van de keten tegen hun grenzen aan, zei Borrows. Om die reden wordt de opening van twintig nieuwe winkels enkele maanden uitgesteld. Ook bouwt Action de komend anderhalf jaar zes nieuwe distributiecentra bij, in Frankrijk, Duitsland, Polen en Slowakije.