Mensenrechtenhof: veroordelingen Navalny politiek gemotiveerd

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens onderzocht zeven arrestaties tussen 2012 en 2014. Minstens twee hadden het doel ‘politiek pluralisme’ te onderdrukken.

Navalny staat de pers te woord voorafgaand aan de uitspraak van het Hof.
Navalny staat de pers te woord voorafgaand aan de uitspraak van het Hof. Foto Frederick Florin/AFP

De vele arrestaties en veroordelingen van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny waren politiek gemotiveerd. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) donderdag geoordeeld. Ook zijn de aanhoudingen in strijd met zijn mensenrechten, vindt het Hof.

Het EHRM onderzocht zeven arrestaties tussen 2012 en 2014. Navalny werd opgepakt bij demonstraties die hij organiseerde of bijwoonde tegen zaken als verkiezingsfraude, onderdrukking en het beleid van de Russische president Vladimir Poetin. Eenmaal werd hij gearresteerd toen hij een rechtszaak bijwoonde tegen mededemonstranten.

Minstens twee van de aanhoudingen hadden als doel om “politiek pluralisme” te onderdrukken, zo oordeelt het Hof. Ook is Navalny in de loop der jaren steeds strenger aangepakt door de Russische autoriteiten. Het Hof heeft de Russische staat daarom opgedragen ruim 64.000 euro te betalen aan Navalny.

Lees ook: Oppositieleider Navalny mag niet meedoen aan verkiezingen

Symbolisch

Na de aanhoudingen werd Navalny vijfmaal veroordeeld tot een boete en twee keer tot een korte celstraf. Hij mocht tegen geen enkele aanklacht in hoger beroep gaan. Volgens de Russische autoriteiten overtrad de oppositieleider de wet omdat hij politiebevelen negeerde en de procedure voor het organiseren van demonstraties niet volgde.

De uitspraak van het hof is vermoedelijk vooral symbolisch. In 2015 besloot het Constitutionele Hof van Rusland namelijk dat de vonnissen van de rechters in Straatsburg geen betekenis hebben als deze in strijd zijn met de Russische wet. Dat betekent in praktijk dat Rusland de uitspraken van het EHRM naast zich neer kan leggen.

Reactie Navalny

Desondanks reageerde Navalny donderdag tevreden op de uitspraak. Op zijn website plaatste de oppositieleider een bericht waarin hij spreekt van “een heel grote overwinning”.

“Dit besluit zal natuurlijk heel belangrijk zijn, niet alleen voor mezelf maar voor veel mensen in heel Rusland die met regelmaat worden opgepakt en in de cel gegooid voor duidelijke, politieke redenen. De Russische regering kon tot nu toe zeggen: de EHRM vindt deze zaken niet politiek. Dit argument kunnen zij nu niet meer gebruiken.”