Recensie

Recensie Boeken

‘Niemand op deze kloteplaneet is onschuldig’

Victor (geen achternaam) is de perfecte huurmoordenaar: ijskoud, altijd op zijn hoede en buitengewoon trefzeker.

Doden of zelf gedood worden, dat is het ritme van Victors leven. Victor (geen achternaam) is de perfecte huurmoordenaar: ijskoud, altijd op zijn hoede en buitengewoon trefzeker.

Het spel (2013) is het derde Victor-avontuur van de Britse thrillerschrijver Tom Wood (pseudoniem) dat bij de uitgeverij Boekerij is vertaald. Victor bewijst dat hij de beste hitman is. In opdracht van een anonieme Zwitser vermoordt hij in Algiers de Nederlandse huurmoordenaar Felix Kooi. Daarna klopt de Amerikaanse inlichtingendienst CIA bij Victor aan. Of hij, door zich uit te geven als Kooi, wil uitzoeken wie de Nederlander had ingehuurd en wie zijn volgende slachtoffer moest worden.

Victor is een solist die zich altijd minutieus voorbereid. Dat gaat dit keer niet, want hij moet zich met een groep niet al te snuggere huurlingen voorbereiden op een aanslag die lang voor hem geheim wordt gehouden. Uiteindelijk komt hij voor een lastige keus te staan: doen wat juist is, of het enige opofferen waar hij om geeft, namelijk zijn eigen leven.

Het tempo bij Wood, een voormalig video-editor en scriptschrijver, is voortdurend hoog. Zijn verhalen spelen zich steeds op verschillende continenten af, maar van die vaak kleurrijke locaties maakt hij weinig werk. De nadruk ligt steeds op actie, spectaculaire actie.

Victor is een bad guy, maar wel een aardige bad guy. Hij is een moordenaar met een moraal. De echte smeerlappen, dat zijn de huurlingen die Victor uit de weg ruimt. Ontvoerders die tegen een gijzelaar zeggen: ‘Ik ben de duivel verkleed als mens’. Zij zijn ook bereid, anders dan Victor, om desgevraagd een kind te doden. Ze leven immers volgens de stelregel dat ‘niemand op deze kloteplaneet onschuldig is’.

Het is de romantiek en de moraal van de Die Hard-films, simpel, maar wel vermakelijk. Nicci French-fans lezen vermoedelijk liever iets anders, liefhebbers van Lee Child of Ludlum komen wel aan hun trekken.

Wie plezier heeft in de Victor-avonturen kan zich overigens verheugen op meer. Uitgeverij Boekerij is bezig met een inhaalslag; er liggen nog vijf onvertaalde boeken van Tom Wood.