Dodental bosbrand Californië opgelopen tot 56

Er zijn nog 130 mensen vermist. De brand is nog niet onder controle, maar de weersomstandigheden zijn wel verbeterd.

Een speurhond en zijn baasje zoeken naar lichamen in het verkoolde landschap.
Een speurhond en zijn baasje zoeken naar lichamen in het verkoolde landschap. Foto Terray Sylvester/Reuters

Het aantal slachtoffers van de verwoestende bosbrand die sinds een week in het noorden van Californië woedt, is opgelopen tot 56. Nog eens 130 mensen zijn vermist bij de brand, die te boek staat als Camp Fire. Dat meldde de lokale brandweer donderdagochtend.

Veel van de vermisten zijn ouderen uit Magalia, een in het bos gelegen dorp ten noorden van Sacramento. Magalia ligt tussen brandhaarden, net zoals het zwaar getroffen Paradise. Er zijn donderdag 450 mensen op zoek naar naar menselijke resten in het verkoolde gebied. Ook zijn er speurhonden ingezet. De brandweer heeft de brand slechts voor 35 procent onder controle..

Dodelijkste bosbrand

Het is de dodelijkste brand in Californië tot op heden. Zo’n 8.800 huizen zijn verwoest. 50.000 mensen moesten worden geëvacueerd. Het getroffen gebied beslaat zo’n 55.000 hectare. Wel zijn de weersomstandigheden voor brandbestrijding verbeterd: de wind is afgenomen en de luchtvochtigheid toegenomen.

“Het is een van de grootste rampen die ik in mijn carrière ben tegengekomen”, zei het hoofd van een landelijke hulpdienstorganisatie tegen persbureau AP. “Het ziet eruit als een oorlogsgebied. Het is een oorlogsgebied.”

Woolsey Fire

Er woedt sinds een week ook een brand nabij Malibu, Woolsey Fire. Daarbij zijn twee mensen omgekomen. Ook zijn er naar schatting zo’n 500 gebouwen verlorengegaan. Die brand is voor 52 procent onder controle.