Dit schrijven de Britse kranten na het kabinetsakkoord over de Brexitdeal

Vijf uur kostte het de Britse premier om haar kabinet te overtuigen van haar Brexitdeal. Wat lezen de Britten hier donderdagochtend over in hun krant?

Voorpagina van The New European, gebracht via hun eigen twitteraccount.
Voorpagina van The New European, gebracht via hun eigen twitteraccount.

Dat het niet makkelijk was voor premier Theresa May om het kabinet te overtuigen van haar Brexitdeal, zal geen krantenlezer van het Verenigd Koninkrijk donderdagochtend ontgaan. De vijf uur durende vergadering, de tien of elf bewindspersonen die zich tegen het akkoord keerden, de summiere toespraak van May waarin zij sprak over een collectief in plaats van een unaniem besluit; er is genoeg stof voor de dagbladen om hun kijk op het akkoord van het kabinet voor de Brexitdeal te geven.

Een eerste blik op de krantenkoppen laat zien dat geen enkele partij zich nog een overwinning heeft toegeëigend. The Guardian spreekt van ,,een verdeeld kabinet, een verdeelde partij en een verdeelde natie”. De krant waarschuwt voornamelijk dat er niet te vroeg gejuicht moet worden nu het kabinet akkoord is.

Twitter avatar guardian The Guardian The Guardian front page, Thursday 15 November 2018 | May Brexit plan: a split cabinet, a split party and a split nation https://t.co/RGtqjg0m8E

Er is weliswaar geen minister weggelopen tijdens de gesprekken - hoewel er volgens de krant harde woorden vielen - maar nu moet May haar Brexitdeal nog verdedigen in het Lagerhuis. De Brexiteers van de harde lijn kunnen altijd nog hun vertrouwen in de deal opzeggen.

Lees ook wat onze correspondent Melle Garschagen schreef over het akkoord van het kabinet voor de Brexitdeal

Scheuren

De uitspraak to paper over the cracks, doen alsof er niets aan de hand is, werd door The Times gebruikt als woordgrap door te koppen met ,,May papers over the cracks”. Het verwijst naar het rapport van 585 pagina’s over de Brexitdeal dat kort na de verklaring van May werd vrijgegeven en voor de komende dagen stevige kost zal zijn voor de journalisten in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten.

Wellicht is het rapport genoeg om de breuklijnen binnen de samenleving af te dekken. Voor The Times was in ieder geval alvast duidelijk dat er dingen ontbreken: duidelijke afspraken over visrechten zijn nog niet gemaakt en er ontbreekt een afspraak over inzicht in Europese databases over criminelen.

Twitter avatar BBCNews BBC News (UK) Thursday’s Times: “May papers over the cracks” #tomorrowspaperstoday #BBCpapers (via @hendopolis) https://t.co/NaSmglhhgA

Britten die donderdagochtend het openbaar vervoer nemen naar hun werk zal niet ontgaan dat de gratis krant de Metro vooral inzoomt op de woorden die May gebruikte, dat het haar akkoord zou zijn of geen akkoord. Daarom stelt de Metro de keuze simpel: of May wordt gesteund of het is einde May.

Twitter avatar MetroUKNews Metro Newspaper UK Thursday’s front page:
BACK MAY OR SACK MAY
#tomorrowspaperstoday #bbcpapers #skypapers https://t.co/uPOXAHrZYn

Een oorlogskabinet

De Daily Mirror windt er zoals gewoonlijk geen doekjes om en gaat nog stukken verder door te koppen met ,,War Cabinet”. De tabloid, bekend om haar weinig verhullende voorpagina’s, heeft er duidelijk maar weinig vertrouwen in dat May zich staande zal kunnen houden tegenover zoveel negatief geluid binnen haar kabinet.

Ook de Daily Mail gebruikt oorlogstaal. Deze tabloid kondigt aan dat een strijdlustige May het op zal moeten nemen tegen rebellen binnen haar kabinet die uit zijn op een coup.

The New European - een weekblad opgericht door een oud-medewerker van Daily Mirror om volgens eigen zeggen een geluid te hebben voor de 48 procent die tijdens het referendum tegen de Brexit stemde - gaat voor de letterlijke beeldtaal op de voorpagina. Wat hen betreft komt May het water tot de lippen.

Twitter avatar TheNewEuropean The New European We’re back in shops on Thursday with analysis from Fintan
O’Toole, Michael White and Zoe Williams on Theresa May’s last gasp Brexit deal. https://t.co/NdQC9DWGIQ