Deze kabinetsleden van May stapten op om Brexit

Sinds donderdagochtend hebben vier nieuwe kabinetsleden zich bij May’s galerij der gevallen ministers en staatssecretarissen gevoegd.

Boris Johnson was de bekendste minister die opstapte om May's Brexit-plannen.
Boris Johnson was de bekendste minister die opstapte om May's Brexit-plannen. Foto Will Oliver/EPA

Het sneuvelen van minister van Brexit-zaken Dominic Raab donderdag brengt het broze uittredingsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie in gevaar - alsook de positie van premier Theresa May. Onder haar premierschap stapten in totaal maar liefst twintig (onder)ministers of staatssecretarissen op. Tien ontslagen waren het directe gevolg van haar Brexit-beleid, van wie vier donderdagochtend terugtraden. We zetten de afvallers op een rij:

 1. Philip Lee, onderminister van Justitie:
  Het spits werd afgebeten door Lee, die als onderminister op het ministerie van Justitie onder de minister en staatssecretaris staat. Lee was het oneens met Mays Brexit-plannen en stapte op in juni, waarmee hij een trend inluidde die de maand erop gevolg kreeg. Lee was voor zijn onderministerschap een tegenstander van de Brexit en wil het uiteindelijke akkoord tussen Londen en Brussel in een referendum voorleggen aan de Britse bevolking.
 2. David Davis, minister van Brexit-zaken: In juli presenteerde May haar zogeheten ‘Chequers’-plan voor een Brexit-akkoord. Volgens deze plannen houden het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie na de uittreding nauwe banden op economisch en politiek gebied. Ook zou er geen harde grens komen tussen Ierland en Noord-Ierland. Davis stapte na presentatie van dit plan op, omdat hij vond dat het Verenigd Koninkrijk uit de douane-unie en gemeenschappelijke markt moest stappen. Ook vond hij dat door de plannen van May het Britse parlement de macht over het nationale beleid alsnog moest delen met Brussel.
 3. Lees ook ons profiel over David Davis
 4. Boris Johnson, minister van Buitenlandse Zaken: De kritiek van Davis werd direct gedeeld door Boris Johnson, de flamboyante minister van Buitenlandse Zaken. Hij was een Brexiteer van het eerste uur en vond dat de plannen van May van het Verenigd Koninkrijk “een vazalstaat” maken.
 5. Lees ook: Vertrek Johnson doet positie May verder wankelen
 6. Steve Baker, onderminister van Brexit-zaken en daarmee de secondant van Davis. Kon zich ook niet vinden in het Chequers-plan.
 7. Guto Bebb, onderminister van Defensie: Hij stapte in juli op nadat hij had gestemd tegen een door de regering voorgesteld Brexit-amendement.
 8. Jo Johnson, onderminister voor Transport: De jongere broer van Boris Johnson diende vorige week zijn ontslag in nadat hij had opgeroepen tot een tweede Brexit-referendum. Hiermee wilde hij voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk te afhankelijk van de Europese Unie zou blijven of door ‘no deal’ in chaos zou storten. Jo Johnson was in tegenstelling tot zijn broer een tegenstander van de Brexit.
 9. Shaeilesh Vara, staatssecretaris voor Noord-Ierland: Hij stapte donderdagochtend als eerste bewindspersoon van die dag op vanwege het voorlopige Brexit-akkoord. Vara zegt dat hij “de terugtrekkingsovereenkomst die bereikt is met de Europese Unie niet kan steunen”. De politicus, die bij het referendum voor blijven stemde, vindt dat het Britse volk zich heeft uitgesproken voor een vertrek uit de EU - en dat dit akkoord dat slechts halfhartig weet te bewerkstelligen. Het vertrek van Vara is pijnlijk, omdat juist de grenskwestie tussen Ierland en Noord-Ierland een van de hete hangijzers is tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.
 10. Dominic Raab, minister van Brexit-zaken: Stapte donderdagochtend op omdat hij vindt dat het akkoord ervoor zorgt dat de EU te veel macht behoudt over het reilen en zeilen van het Verenigd Koninkrijk. Onder meer de regeling die is getroffen aangaande de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en hoe de Britten gebonden blijven door de Europese douane-unie waren Raab tegen het zere been. De opgestapte minister vindt dat Londen zo alsnog onderdanig blijft aan Brussel, terwijl de Britten zich duidelijk hebben uitgesproken voor een vertrek uit de EU.
 11. Volg de laatste ontwikkelingen in ons Brexit-blog
 12. Esther McVey, minister van Werkgelegenheid en Pensioenen: McVey zei dat de Britten zich hadden uitgesproken voor een vertrek uit de EU en dat “er geen belangrijker taak is voor de regering om dit besluit uit te voeren”. De oud-minister hekelde dat Londen “39 miljard pond overhandigt aan de EU zonder hier iets voor terug te krijgen”. Volgens McVey zorgen de jongste plannen van May er niet voor dat het Verenigd Koninkrijk de controle terug pakt, maar dat die wordt weggegeven.
 13. Suella Braverman, staatssecretaris van Brexit-Zaken: De voorlopige hekkensluiter in Mays galerij der gevallenen. Ook voor haar is de ‘backstop’ het grootste probleem, het protocol dat moet garanderen dat er geen harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland. “[Dit] is niet Brexit. Dit is niet waar de Britse burgers in 2016 voor gestemd hebben”, aldus Braverman.