Brexit-blog

May vraagt Britten in brief om steun voor Brexit-akkoord

Premier May heeft de nodige kritiek te verduren gekregen naar aanleiding van haar Brexit-overeenkomst met de EU. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

May vraagt Britten in brief om steun voor Brexit-akkoord

De Britse premier Theresa May heeft de Britse bevolking in een open brief opgeroepen om zich achter haar Brexit-akkoord te scharen. Ze belooft met "hart en ziel" campagne te voeren om het akkoord door het Britse parlement te loodsen.

May, die zondag in Brussel bijeenkomt met de leiders van de andere 27 EU-landen om het akkoord te ondertekenen, roept zowel voor- als tegenstanders van de Brexit op om zich te verenigen rond het plan. "Het zal een akkoord zijn dat in ons nationale belang is - dat zal werken voor ons hele land en al onze mensen, ongeacht of je 'Leave' of 'Remain' hebt gestemd", aldus de premier.

Volgens waarnemers is de kans groot dat het Lagerhuis in december tegen het moeizaam bereikte akkoord zal stemmen. Een aanzienlijk aantal Lagerhuisleden van haar eigen Conservatieve Partij en haar bondgenoten van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) zijn fel tegen het plan.

Volgens May zou instemming met het akkoord het Verenigd Koninkrijk echter in staat stellen om de diepe verdeeldheid over Brexit achter te laten en zich vanaf 29 maart 2019, de datum van Britse uittreding, te richten op andere prioriteiten, zoals de economie en gezondheidszorg. "Ik wil dat dat een moment van vernieuwing en verzoening wordt voor ons hele land", schrijft May.

""Het moet het punt markeren dat we de etiketten 'Leave' en 'Remain' voorgoed opzij zetten en weer samenkomen als één volk."

Volgens Britse zondagskranten werken leden van haar partij achter de schermen ondertussen aan alternatieve plannen voor het geval het akkoord sneuvelt, zoals velen verwachten, schrijft persbureau Reuters. Zo zijn volgens The Sunday Times minister Philip Hammond van Financiën en minister Amber Rudd van Werkgelegenheid en Pensioenen betrokken bij een plan om na 29 maart 2019 nauwere banden met de EU te behouden.

Lees ook: May rekent op de ‘whips’

Kwestie-Gibraltar is opgelost: Spanje krijgt inspraak bij onderhandelingen

Als er naar aanleiding van de Brexit in de toekomst afspraken gemaakt moeten worden over Gibraltar, zal dat gebeuren in samenspraak met de Spaanse regering. Dat hebben het Verenigd Koninkrijk, Spanje en de Europese Unie zaterdag afgesproken. Door de deal "kunnen we over Gibraltar direct onderhandelen met het Verenigd Koninkrijk", zei de Spaanse premier Pedro Sanchez volgens persbureau AP.

Zondag wordt in Brussel gesproken over de Brexit-deal tijdens een EU-top. Spanje dreigde niet akkoord te gaan met de deal, tenzij er concrete toezeggingen werden gedaan over de rol van de regering in Madrid bij onderhandelingen over onderwerpen die verband houden met Gibraltar. Met de overeenstemming die zaterdag werd bereikt, is dat struikelblok van de baan.

Gibraltar grenst in het noorden aan Spanje, maar is een Brits overzees gebied. Het kleine stukje land aan de Middellandse Zee (ongeveer een vijfde zo groot als Vlieland) valt al sinds de achttiende eeuw onder Brits bestuur. Spanje maakt er echter ook al lange tijd aanspraak op. Bij het Brexit-referendum wilde 95,9 procent van de Gibraltarezen onderdeel blijven van de Europese Unie.

De Spaanse premier Pedro Sanchez na afloop van een persconferentie in Madrid. Foto Sergio Barrenechea/EPA

Spanje mag meepraten over Gibraltar, zegt May

Wat het Verenigd Koninkrijk en Gibraltar betreft is er ruimte voor Spanje aan de onderhandelingstafel over Gibraltar. Volgens een woordvoerder van May wil het VK ervoor zorgen dat "de gehele Britse familie" een goede deal krijgt, doelend op de Britse overzeese gebieden. Spanje wil dat het VK die toezegging vóór zondag ook op papier stelt. Dit weekend wordt het brexitakkoord in Brussel definitief gemaakt.

Spanje dreigde eerder om de Brexitdeal van May met Europa te blokkeren als het geen zeggenschap krijgt in de onderhandelingen over Gibraltar. Het gebied bij Zuid-Spanje telt amper zeven vierkante kilometer en is formeel in handen van Groot-Britannië, maar de Spanjaarden hopen er na Brexit meer invloed te krijgen. Het conflict over het stukje Brits territorium op het Iberisch schiereiland duurt al eeuwen. Al eerder op vrijdag zei Fabian Picardo, bestuurder van het schiereiland, dat er wat hem betreft ook onderhandeld wordt met Spanje.

“Our position on Gibraltar and its sovereignty has not changed, and will not change.”

Prime Minister Theresa May tells caller Laura-Beth the UK is working with the governments of Gibraltar and Spain “in this phase of the negotiations”.#BBCAskThis | @EmmaBarnett | @BBCNews pic.twitter.com/TVKshjhowz

— Radio 5 Live on BBC Sounds (@bbc5live) November 23, 2018

Tijdens het referendum over de uittreding in 2016 stemde maar liefst 96 procent van de inwoners van Gibraltar tegen uittreding. Zondag hoopt May in Brussel de deal rond te maken, maar daarvoor is het zaak dat Spanje ook akkoord gaat. De EU wil namelijk alle lidstaten aan boord voor het instemt met een Brexitdeal.

Ex-Brexit-minister: in de EU blijven beter dan Mays deal

Het gaat premier Theresa May niet lukken om de Brexitdeal begin december door het Britse Lagerhuis te loodsen. Dat zegt Dominic Raab, afgetreden Brexit-minister, vrijdag tegen de BBC. "Ik denk dat het onvermijdelijk is dat het parlement deze deal weg zal stemmen, en dan zullen we het over de alternatieven moeten hebben", aldus Raab. Daarmee doelde hij ook op een eventueel No Deal-scenario. Volgens de oud-minister is in de EU blijven op dit punt zelfs een betere optie dan vertrekken onder Mays deal.

Lees ook: Een lijst van 147 goede voornemens

Het standpunt van Raab, die amper een week geleden opstapte, is dat het VK te sterk afhankelijk blijft van de EU, willen ze de noodoplossing voor Ierland vermijden. May wil koste wat het kost een harde grens in de Ierse zee vermijden, en stelde als tijdelijke noodoplossing "een gemeenschappelijk douanegebied" voor in Noord-Ierland. Het land zou daarmee dan tijdelijk in overeenstemming met de regels van de Europese interne markt blijven.

Tories lopen niet warm voor deal

Het Britse Lagerhuis loopt ondertussen ook niet bepaald warm voor het conceptakkoord. Zelfs binnen haar partij lijkt May voorlopig op weinig steun te kunnen rekenen en de vraag is nog maar of ze dat tij voor de reeks stemmingen in het Lagerhuis kan keren. Zaterdag toogt May in ieder geval naar Brussel om het akkoord met de EU rond te maken, al moet er nog stevig onderhandeld worden met Spanje over het Brits overzees gebied Gibraltar. Spanje dreigt tegen het akkoord te stemmen als het niet meer inspraak krijgt over de toekomstige status van het gebied.

Concept over toekomstige politieke relatie EU en VK is rond

Brussel en Londen hebben een principeakkoord bereikt over de manier waarop de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zich na de Brexit tot elkaar zullen verhouden. EU-president Donald Tusk meldt dat donderdagochtend op Twitter.

Het akkoord was volgens Tusk woensdag het onderwerp van een overleg tussen de Britse premier Theresa May en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker. Het concept, dat niet openbaar is gemaakt, is donderdagochtend aan de andere 27 EU-lidstaten gestuurd. De Europese regeringsleiders moeten de tekst nog goedkeuren. Vrijdag wordt verder vergaderd over de inhoud.

De tekst is nog niet officieel openbaar gemaakt, maar Britse journalisten plaatsen op sociale media wel gelekte pagina's van het akkoord.

Het akkoord over de toekomstige relatie moet vóór zondag compleet zijn. Die dag komen de EU-regeringsleiders in Brussel samen om de akkoorden, over de Brexit (585 pagina's over de afscheiding) en deze nieuwe verklaring, af te ronden. Daarna volgen stemmingen in het Europees Parlement en in het Britse Lagerhuis.

I have just sent to EU27 a draft Political Declaration on the Future Relationship between EU and UK. The Commission President has informed me that it has been agreed at negotiators’ level and agreed in principle at political level, subject to the endorsement of the Leaders.

— Donald Tusk (@eucopresident) November 22, 2018

Tories: drempel vertrouwensstemming May nog niet gehaald

Er is binnen de Conservatieve partij nog niet genoeg animo om het premierschap van Theresa May ter discussie te stellen. Dat heeft Graham Brady, voorzitter van het machtige Conservatieve 1922-Committee, zondag tegen de BBC gezegd. Brady is de persoon die de stemmen van Conservatieven tegen May verzamelt. In totaal zijn 48 brieven van Conservatieven nodig waarin zij hun vertrouwen in het leiderschap van May opzeggen, wil het tot een motie in het Lagerhuis komen.

Volgens SkyNews zouden ten minste 24 Tories zo'n brief hebben verstuurd. Dat er sinds vorige week brieven bij komen, heeft te maken met Tory-kopstuk Jacob Rees-Mogg. Vorige week stuurde de opper-Brexiteer aan op een vote of no confidence.

Eerder op zondag stelde de premier al in een interview dat, voor zover bij haar bekend, die grens van 48 brieven inderdaad nog niet is bereikt. De afgelopen dagen maakten meerdere Tories publiekelijk bekend dat ze een brief hadden gestuurd, maar het is niet verplicht om dat te openbaren. Het is dus onduidelijk hoeveel brieven er nu zijn ingediend. Volgens de premier zal de komende week hoe dan ook een "cruciale tijd worden voor het Verenigd Koninkrijk". Een wisseling van de wacht binnen de Conservatieve partij en een nieuwe premier, zou het Brexit-proces erg kunnen vertragen, waarschuwde ze.

'The 48 letter limit has not been reached' says Theresa May, meaning there are not enough no-confidence letters to trigger a Tory leadership contest #Ridge

Follow live updates and analysis here: https://t.co/sNm2BeCNmS pic.twitter.com/SElPvqX8Sn

— Ridge on Sunday (@RidgeOnSunday) November 18, 2018

Ondertussen vielen zondag twee kopstukken uit de Britse politiek May verder af. Oppositieleider van Labour Jeremy Corbyn herhaalde dat hij niet bereid is om het huidige conceptakkoord in het parlement te steunen. Ook premier Nicola Sturgeon van Schotland zei dat haar partij SNP tegen het akkoord zal stemmen. Op een tweede onafhankelijkheidsreferendum zal de SNP de komende tijd echter niet aansturen, aldus Sturgeon.

May stelt nieuwe Brexitminister aan

Stephen Barclay volgt de donderdag opgestapte Dominic Raab op als minister voor Brexitzaken in het kabinet van Theresa May. Dat zegt een woordvoerder van de premier tegen persbureau Reuters. Onderhandelen gaat Barclay niet meer. May zal de laatste gesprekken met de Europese Unie zelf voeren.

De belangrijkste taak voor Barclay zal zijn om in het Britse parlement steun te krijgen voor de deal van May en de Europese Unie. Het is nog maar de vraag of die steun er is. Ook gaat hij zich bezighouden met de voorbereidingen voor Brexit in het Verenigd Koninkrijk zelf. Voor hij de taken van Raab overnam was Barclay onderminister van Gezondheidszorg. Bij het Brexit-referendum in 2016 stemde hij voor vertrek uit de Europese Unie.

Deze week voegden vier nieuwe kabinetsleden zich bij May’s galerij der gevallen ministers en staatssecretarissen. Deze bewindslieden stapten op om Brexit.

Barclay is de derde Brexitminister onder May. De donderdag opgestapte Raab had pas een paar maanden geleden David Davis opgevolgd. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd is de nieuwe minister van Werkgelegenheid en Pensioenen. Zij volgt Esther McVey op, die net als Raab donderdag haar ontslag aanbood.

Stephen Barclay. Foto Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Gove niet uit kabinet, onvrede over May onder Tories houdt aan

Terwijl de Conservatieve Partij verdeeld is over de toekomst van Mays premierschap én het conceptakkoord, is er vrijdag ook goed nieuws voor de premier. Minister van Milieu Michael Gove stapt vooralsnog niet op, melden bronnen aan diverse Britse media. Donderdag zou Gove de positie van Brexitminister zijn aangeboden nadat Dominic Raab aftrad. Maar Gove zou alleen bereid zijn de functie op zich te nemen als May haar conceptplan mee terugneemt naar de tekentafel in Brussel. Het belangrijkste voor May is vooralsnog dat zij voorlopig de steun van Gove - een voorstander van Brexit - niet kwijtraakt. Vrijdag zei hij tegenover de BBC dat hij "vertrouwen heeft in de premier".

Zulke steun vanuit haar eigen Conservatieve Partij is wat de premier de komende dagen nodig zal hebben. In de Britse media wordt gespeculeerd of er nu wel of geen 48 Tory-brieven tegen May verzameld zijn. Als 48 Tories zich schriftelijk tegen May keren, volgt er volgende week mogelijk een stemming onder de Conservatieven over haar aanblijven. Het afgelopen etmaal heeft een aantal Tories al zo'n brief geopenbaard, bijvoorbeeld op Twitter. Maar het is niet verplicht om dit publiekelijk bekend te maken en dus blijft het onzeker naar welke aantallen de onvrede over May zich nu precies laat vertalen.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Geruchten zwellen aan dat er genoeg brieven van wantrouwen zijn om binnen de Lagerhuisfractie van de Tories een stemming te houden over positie van May als partijleider. https://t.co/4DiHubv3va

Have this confirmed by a source close to the whips office. They are heading back to SW1. Source tells me it must now be likely that confidence vote happening. “Got to be close if not there already” https://t.co/K1RW4Jz77O

— Beth Rigby (@BethRigby) November 16, 2018

May: binnen paar dagen nieuwe Brexitminister

Vanmorgen schoof May alweer aan in een speciale uitzending van radiostation LBC waar ze live telefonisch vragen beantwoordde van Britten. Veel heikele onderwerpen kwamen in het interview aan bod, waaronder Jacob Reese-Moggs poging May weg te krijgen en de benoeming van een nieuwe Brexitminister (die binnen een paar dagen volgt). Tot harde toezeggingen kwam het niet en vragen werden meermaals vakkundig ontweken.

Lees ook: Theresa May is het centrale figuur in de Brexitstorm van de afgelopen dagen. Maar wie zijn eigenlijk de mensen die haar belagen of steunen?

Zo wilde May niet toegeven of ze Michael Gove, harde Brexiteer en minister van Landbouw en Milieu, heeft benaderd om Raab op te volgen zoals gisteren door Britse media werd gespeculeerd. Op de vraag of ze Gove in haar kabinet nu niet kwijt kon, antwoordde May resoluut: "Ik wil niemand kwijt." Ook wilde ze niets zeggen of ze de steun van de Noord-Ierse gedoogpartner DUB krijgt - stemmen die May hard nodig zal hebben, wil ze het conceptakkoord succesvol door het parlement loodsen.

De consensus onder de inbellers leek in ieder geval: we bedanken je voor de moeite, maar zien de deal niet zitten omdat het VK te veel inlevert. May: "Het is niet zo dat wij alleen hebben ingeleverd, Europa gaat bijvoorbeeld met onze standpunten mee wat betreft de Ierse grens. We zijn bij ons punt gebleven en de EU heeft aan ons toegegeven. Maar het blijft een proces van concessies."

Heel even versprak de premier zich toen ze de geplande top met de EU op 25 november aanhaalde. "We maken de deal de 25ste definitief" zwakte ze hakkelend af naar "de 25ste komen we met de EU samen". Want May weet: de weerstand van het parlement mag ze nu niet onderschatten.

Bij Twitteraars viel de chaos in het Lagerhuis donderdag op, mede dankzij de doventolk:

Twitter avatar BBCJonSopel Jon Sopel This is too perfect!!! https://t.co/ATLnwEKJo5

The sign language interpreter doing the Brexit Agreement on BBC News is perfectly conveying the perplexing fuckery of this situation #Brexit #BrexitChaos pic.twitter.com/bA66SYMXqN

— Ell Potter (@Pottell) November 15, 2018

Welkom in het nieuwe Brexitblog

Donderdag was een zeer chaotische dag voor premier Theresa May. Terwijl ze haar voorlopige conceptakkoord door het Britse Lagerhuis probeerde te loodsen, kreeg May te maken met een aantal ontslagen - onder wie Brexit-minister Dominic Raab - en werd haar positie als premier ondermijnd door Jacob Rees-Mogg, kopstuk van de Tories.

Later op vrijdag volgt waarschijnlijk meer nieuws over de vertrouwensstremming waartoe Rees-Mogg gisteren opriep. Om een motie te laten behandelen, zijn 48 brieven tegen May van Tories nodig. The Spectator houdt vandaag live bij hoeveel brieven er nu vermoedelijk ingediend zijn. May maakte gisteren nog duidelijk dat ze absoluut van plan is om aan te blijven.

Lees hier de ontwikkelingen van donderdag terug.