Bonaire onder streng Haags toezicht wegens bestuurlijke problemen

bestuursakkoord

De Nederlandse regering verstevigt haar greep op Bonaire, een eiland dat al jaren kampt met grote bestuurlijke problemen. Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) tekende woensdagmiddag lokale tijd een bestuursakkoord met het bestuurscollege op het eiland. Het eilandbestuur draagt daarmee een deel van zijn macht over aan Den Haag.

Officieel gaan beide partijen het akkoord samen uitvoeren, maar de bemoeienis van Den Haag is groot. Er komt voor minimaal twee jaar een ‘programmamanager’ die moet toezien op de uitvoering van het akkoord en vanaf Bonaire gaat werken. De programmamanager rapporteert aan Bonaire en Binnenlandse Zaken.

Het ingrijpen op Bonaire ziet er anders uit dan op Sint Eustatius, waar Knops in februari het bestuur buitenspel zette. Namens Den Haag zit daar nu een regeringscommissaris die een verbeterprogramma doorvoert, zonder democratische controle.

Op Bonaire blijven bestuurscollege en eilandsraad in functie en gaan de verkiezingen in maart gewoon door. De verkiezingen op Sint Eustatius gaan niet door. In 2010 werden nieuwe bestuurlijke verhoudingen vastgelegd. Bonaire, met zijn 19.000 inwoners vergelijkbaar met Weesp, is sindsdien een bijzondere gemeente van Nederland. De bestuurlijke problemen op Bonaire zijn groot: sinds de laatste verkiezingen in 2015 kwamen al meerdere coalities ten val door conflicten. Besluiten worden vaak niet of te laat gepubliceerd, de financiën zijn al jaren niet op orde en er zijn grote zorgen over de integriteit binnen het bestuur. Zo meldde de Rijksrecherche in juni dit jaar nog dat ambtenaren zich schuldig maken aan willekeur en vriendjespolitiek.