Amsterdam

Chauffeur taxibedrijf Uber vrijgesproken na dodelijk ongeluk 22-jarige vrouw

De 21-jarige taxichauffeur die vorig jaar een 22-jarige vrouw doodreed in Amsterdam, is woensdag door de rechtbank van Amsterdam vrijgesproken. De man is niet schuldig bevonden aan het noodlottige ongeval. Tegen de taxichauffeur was een taakstraf van 240 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar geëist.

Volgens de rechter valt de man niets te verwijten. De rechtbank stelt weliswaar vast dat hij een bus heeft ingehaald over een doorgetrokken streep, maar ziet geen verband tussen die overtreding en de aanrijding. De chauffeur overschreed de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur niet en zijn zicht werd belemmerd door een geparkeerd bestelbusje. „Wij realiseren ons dat het ontzettend moeilijk moet zijn voor de nabestaanden van Mare om dit aan te horen”, zei de rechter na de uitspraak.

Het ongeval gebeurde op 31 maart vorig jaar. Rond half 8 ’s ochtends reed de taxichauffeur op de Molukkenstraat de 22-jarige Mare Welkers aan. Ze was op weg naar school, ze was juf. Ze raakte zwaargewond en overleed later die dag aan haar verwondingen.

De man werkte vijf maanden als chauffeur bij het taxibedrijf Uber. Op de ochtend van het ongeluk had hij twee klanten afgezet. Daarna reed hij rondjes, wachtend op een nieuwe rit. Uber is geen partij in de strafzaak. Het taxibedrijf liet weten zich niet verantwoordelijk te voelen „omdat het ongeluk los van activiteiten met onze app heeft plaatsgevonden”. Chauffeurs die voor Uber rijden zijn geen werknemers van het bedrijf, maar zelfstandigen. Tijdens de rechtszaak uitten de nabestaanden van Mare Welkers kritiek op Uber.

Amsterdamse raadsfracties willen meer grip op Uber. De PvdA diende vorige maand een motie in, die de raad heeft aangenomen. In andere landen heeft Uber in de app ingebouwd dat chauffeurs een maximaal aantal uur kunnen werken, in Nederland is dit niet zo.