Amsterdam

Geen straf Uber-chauffeur na doodrijden vrouw

Een 21-jarige taxichauffeur die vorig jaar een 22-jarige vrouw doodreed in Amsterdam, is woensdag door de rechtbank van Amsterdam vrijgesproken. De man is niet schuldig bevonden aan het noodlottige ongeval. Tegen de taxichauffeur was een taakstraf van 240 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar geëist.

Volgens de rechter valt de man niets te verwijten. De rechtbank stelt weliswaar vast dat hij een bus heeft ingehaald over een doorgetrokken streep, maar ziet geen verband tussen die overtreding en de aanrijding. De chauffeur overschreed de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur niet en zijn zicht werd belemmerd door een geparkeerd bestelbusje. „Wij realiseren ons dat het ontzettend moeilijk moet zijn voor de nabestaanden [...] om dit aan te horen”, zei de rechter na de uitspraak.

De man werkte vijf maanden als chauffeur voor het taxibedrijf Uber. Op de ochtend van het ongeluk had hij twee klanten afgezet. Daarna reed hij rondjes, wachtend op een nieuwe rit. Uber is geen partij in de strafzaak. Het bedrijf acht zich niet verantwoordelijk „omdat het ongeluk los van activiteiten met onze app heeft plaatsgevonden”. Chauffeurs die voor Uber rijden zijn geen werknemers van het bedrijf, maar zelfstandigen.

Amsterdamse raadsfracties willen meer grip op Uber.