Zwemleraren ook in hoger beroep veroordeeld voor dood Salam

Het Hof veroordeelt de zwemleraren tot zestig uur werkstraf wegens nalatigheid in hun toezicht, gelijk aan de eis van de aanklager.

Een foto van Salam, op de telefoon van haar vader.
Een foto van Salam, op de telefoon van haar vader. Foto Bram Petraeus

Ook in hoger beroep zijn woensdag drie zwemleraren veroordeeld voor de verdrinkingsdood van de 9-jarige Salam in 2015. Ze krijgen 60 uur werkstraf opgelegd wegens dood door schuld – gelijk aan de eis van de advocaat-generaal. Ook de rechtbank kwam vorig jaar tot dit oordeel.

Het Hof verwijt de zwemleraren nalatigheid. Daardoor kwam de veiligheid van de leerlingen tijdens het schoolzwemmen in gevaar. Salam kwam uit Syrië en was nog maar net in Nederland. Ze sprak de taal niet, het was haar vierde zwemles en daarvoor was ze nog nooit in een zwembad geweest. De zwemleraren hadden hun toezicht op die bijzondere omstandigheden moeten afstemmen, aldus het Hof. Door routine had hun toezicht aan scherpte verloren.

“Het hof benadrukt dat de zorgplicht voor de veiligheid bepaald wordt door wat de concrete situatie vereist en niet door wat daarover op papier wordt afgesproken.”

Lees ook een interview met de ouders van Salam: ‘Wij ouders blijven over, als niemand anders schuldig is aan de dood van onze dochter’

Moment van verdrinken doet er niet toe

De zwemleraren wilden in het hoger beroep aantonen dat Salam niet in de laatste vijf minuten van de les in het diepe bad terechtkwam, zoals de rechter vorig jaar concludeerde, maar na de les. Zij zou tijdens het douchen stiekem naar het zwembad zijn teruggegaan. Toen waren niet de zwemleraren, maar de onderwijzers het meest verantwoordelijk.

Maar volgens het Hof doet het moment waarop zij in het diepe bad raakte er niet toe. “Vaststaat dat zij op enig moment bij het diepe zwembad heeft kunnen komen en daar is verdronken doordat de zweminstructeurs de situatie onvoldoende in het oog hebben gehouden en haar niet bij dat diepe gedeelte hebben opgemerkt.”

Lees ook een verslag van het hoger beroep: Badjuf ‘kan niet begrijpen’ hoe Salam is verdronken

Salam verdronk op 21 september tijdens het schoolzwemmen met groep 5 in een zwembad in Rhenen. Een vrouw die baantjes ging zwemmen, vond haar na het schoolzwemmen op de bodem. Zwemleraren probeerden haar te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

Twee onderwijzers werden in de rechtszaak vorig jaar vrijgesproken. Ook zij hadden op beter Salam moeten letten, oordeelde de rechter, maar ze wisten niet dat dit in de protocollen stond. Omdat de officier niet tegen de uitspraak in hoger beroep ging, is hun vrijspraak definitief.