Vrachtverkeer moet veel zuiniger van Europa

Klimaat Het Europees Parlement wil 35 procent minder CO2-uitstoot in 2030 van trucks. Onhaalbaar, zegt industrie. Graag, zegt transportsector.

Transportbedrijven als DHL zijn blij met strenge normen.
Transportbedrijven als DHL zijn blij met strenge normen. Foto Adam Berry / Bloomberg

Doe het dan maar meteen goed, moeten ze in het Europees Parlement hebben gedacht.

Vrachtwagens en bussen zijn in Europa verantwoordelijk voor bijna een kwart van de totale uitstoot van broeikasgas CO2 op de weg. Toch heeft Brussel nog nooit CO2-normen opgelegd aan zwaar transport, in tegenstelling tot China, Japan, India en de VS. Dinsdagmiddag stemden de Europarlementariërs over de nieuwe eisen, en hoe streng die moeten zijn.

Vrij streng, blijkt. Een meerderheid was voor het voorstel dat vrachtwagens en bussen 35 procent minder CO2 mogen uitstoten in 2030 ten opzichte van 2019. In 2025 moet dat al 20 procent zijn. De Europese Commissie had ingezet op in 2025 15 procent en in 2030 30 procent reductie. Ook komt er een quotum voor elektrische trucks en bussen. In 2025 mag 5 procent van de nieuwe voertuigen niks meer uitstoten, op straffe van nóg meer reductie. Nu volgen nog de onderhandelingen met de lidstaten.

Lees ook: De lucht is nog steeds niet schoon genoeg

Transportsector wil ook streng

De reacties zijn voorspelbaar. Groene lobbygroepen en politici verwelkomen de uitslag. Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) en hoofdonderhandelaar van dit dossier: „Alle uitstoot gaat naar beneden, alleen die van transport niet. Het is prettig dat Europa op deze manier de duimschroeven aandraait.”  Truck-fabrikanten noemen de uitslag bij monde van brancheclub ACEA „excessief agressief” en onhaalbaar.

Opvallend genoeg zijn transportbedrijven en hun grote klanten blij met de uitkomst. Dit voorjaar hebben onder meer Nestlé, Ikea, DHL en Unilever Brussel juist gevraagd om strenge normen. Die dwingen de fabrikanten tot het sneller maken van zuinige modellen, die veel minder dure brandstof nodig hebben. Winst voor het klimaat, én voor de zaak.