Veilingrecord: geen 1.600 maar 570.000 euro

Kunstmarkt Bieden vanaf 650 euro stond in de catalogus van Vendu Rotterdam bij een ongesigneerd zeventiende-eeuws Italiaans schilderijtje. Het kunstwerk werd dinsdagavond verkocht voor meer dan een half miljoen euro.

De aanbidding der herders. Vroeg 17e eeuw. Niet gesigneerd
De aanbidding der herders. Vroeg 17e eeuw. Niet gesigneerd Foto Vendu Rotterdam

Het leek een van de koopjes op de kunst-en antiekveiling bij Vendu Rotterdam: een ongesigneerd zeventiende-eeuws Italiaans schilderijtje op koper met een bijbels tafereel, de aanbidding der herders. Bieden vanaf 650 euro stond in de catalogus. Verwachte opbrengst: maximaal 1.600 euro.

Het schilderijtje werd dinsdagavond verkocht voor 570.000 euro, de hoogste opbrengst ooit voor het in 1812 opgerichte veilinghuis. Directeur Arne Bonsaksen zegt dat twee experts oude meesters, onder wie een Italiaan, het schilderijtje hadden getaxeerd. Mogelijk gaat het om een werk van Annibale Carracci (1560-1609), een Italiaanse schilder van wie vijf jaar geleden een groter schilderij voor 2,5 miljoen euro is geveild.

Er zijn ook kenners die zeggen dat het om een schilderijtje van Ludovico Carracci (1555-1619) kan gaan. Ludovico was de oudere broer van Annibale. De schilderijen van Ludovico Carracci zijn al voor veel hogere bedragen geveild. Zijn veilinrecord staat op 10,6 miljoen euro.

Aanvulling (15-11-2018): Dit artikel is aangevuld met het bericht dat het ook kan gaan om werk van Ludovico Carracci.

Lees ook: Hoe een onverkoopbaar schilderij een topstuk van 14 miljoen dollar werd