Veiligheidsraad heft na negen jaar sancties tegen Eritrea op

De sancties werden in 2009 ingesteld door de VN, die Eritrea ervan beschuldigden wapens te leveren aan terreurgroep Al-Shabaab in Somalië.

Eritreas president Isaias Afwerki, de president van Ethiopië Abiy Ahmed en de president van Somalië Mohamed Abdullahi Mohamed ontmoetten elkaar vorige week in Ethiopië voor onderhandelingen over economische samenwerking.
Eritreas president Isaias Afwerki, de president van Ethiopië Abiy Ahmed en de president van Somalië Mohamed Abdullahi Mohamed ontmoetten elkaar vorige week in Ethiopië voor onderhandelingen over economische samenwerking. Foto Eduardo Soteras / AFP

De VN-Veiligheidsraad heeft woensdag unaniem besloten om na bijna tien jaar een wapenembargo en andere sancties tegen Eritrea op te heffen. Het besluit komt enkele maanden nadat de dictatuur in de Hoorn van Afrika de banden heeft aangehaald met buurlanden Ethiopië en Djibouti. Met het intrekken van de sancties hoopt de VN dat deze positieve ontwikkelingen zich doorzetten.

Op 9 juli tekenden Eritrea en Ethiopië een vredesakkoord, waarmee een einde kwam aan een twintig jaar durend conflict. Eritrea werd begin jaren 90 na een strijd van bijna dertig jaar onafhankelijk van Ethiopië, maar in 1998 ontstond een nieuw grensconflict tussen de twee landen. Onlangs zijn de grenzen tussen de twee landen weer geopend, evenals de ambassades, en werden lijnvluchten weer hervat.

Lees ook: Vredesovereenkomst tussen Ethiopië en Eritrea

Volgens de concept-resolutie die woensdag door de Veiligheidsraad werd aangenomen moet Eritrea nu ook verder werken aan het verbeteren van de relatie met Djibouti, waar zowel Frankrijk als de VS en China legerbasissen hebben. Ook moet Eritrea werken aan het oplossen van het grensconflict Djibouti. De resolutie stelt dat de secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres de Veiligheidsraad hierover in februari moet inlichten, en daarna elk half jaar opnieuw.

Al Shabaab

De sancties tegen Eritrea, waaronder een wapenembargo en de bevriezing van de tegoeden van enkele personen en bedrijven, werden in 2009 ingesteld. De VN beschuldigde Eritrea ervan wapens te leveren aan terreurgroep Al-Shabaab in Somalië. De nieuwe resolutie stelt dat VN-experts er niet in zijn geslaagd om hiervoor bewijs te vinden. Het wapenembargo tegen Somalië wordt door de VN wel in stand gehouden.