Uberchauffeur die 22-jarige Mare doodreed vrijgesproken

Volgens de rechter reed de chauffeur niet te hard en is er geen verband tussen het ongeluk en een eerdere verkeersovertreding.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Lex van Lieshout/ANP

De 21-jarige taxichauffeur die vorig jaar een 22-jarige vrouw doodreed in Amsterdam, is woensdag in de rechtbank van Amsterdam vrijgesproken. De man is niet schuldig bevonden aan het noodlottige ongeval.

Volgens de rechter valt de man niets te verwijten. De chauffeur overschreed de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur niet en zijn zicht werd belemmerd door een geparkeerd bestelbusje. De rechtbank stelt vast dat hij een bus heeft ingehaald over een doorgetrokken streep, maar ziet geen verband tussen die overtreding en de aanrijding. „Wij realiseren ons dat het ontzettend moeilijk moet zijn voor de nabestaanden van Mare om dit aan te horen”, zei de rechter na de uitspraak. Tegen de taxichauffeur was een taakstraf van 240 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar geëist.

Uber

Het ongeval vond plaats op 31 maart 2017. Rond half 8 ’s ochtends reed de taxichauffeur op de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost de 22-jarige Mare Welkers aan. Ze was op weg naar haar werk als juf op een basisschool. Ze raakte zwaargewond en overleed later die dag aan haar verwondingen.

De man werkte vijf maanden als Uber-chauffeur. Op de ochtend van het ongeluk had hij twee klanten afgezet. Daarna reed hij rondjes, wachtend op een nieuwe rit. Uber is geen partij in de strafzaak. Het bedrijf liet weten zich niet verantwoordelijk te voelen voor het dodelijke ongeval in Amsterdam „omdat het ongeluk los van activiteiten met onze app heeft plaatsgevonden”. Chauffeurs die voor Uber rijden zijn geen werknemers van het bedrijf, maar zelfstandigen. Tijdens de rechtszaak uitten de nabestaanden van Mare Welkers kritiek op Uber.

De Amsterdamse raadsleden Sofyan Mbarki (PvdA) en Zeeger Ernsting (GroenLinks) kondigden aan dat zij meer grip willen op Uber. De PvdA diende daarover vorige maand een motie in, die werd aangenomen door de gemeenteraad. „De manier waarop Uber te werk gaat, tast de zekerheden en rechten van werknemers en de veiligheid aan”, aldus Mbarki. In andere landen heeft Uber in de app ingebouwd dat chauffeurs een maximaal aantal uur kunnen werken, in Nederland is dit niet zo.