Trump twittert vol irritatie over Macron

Zijn bezoek aan Frankrijk afgelopen weekeinde moet president Trump niet goed zijn bekomen, want dinsdag gaf hij via Twitter uiting aan wat onverteerde irritatie. Vooral president Macron, die uitgebreid stilstond bij het verschil tussen patriottisme (goed) en nationalisme (fout) moest het ontgelden. Macron probeerde de aandacht af te leiden van de lage waardering voor hem in de peilingen en de 10 procent werkloosheid, twitterde Trump. Om daarna te zeggen dat „geen land nationalistischer is dan Frankrijk”. En in een volgende tweet, ironisch verwijzend naar zijn eigen slogans: „MAKE FRANCE GREAT AGAIN!” Over de suggestie voor een Europees leger: „Emmanuel Macron suggereert vorming van een eigen leger om Europa te beschermen tegen de VS, China en Rusland. Maar het was Duitsland in Wereldoorlogen I & II. Hoe liep dat voor Frankrijk? Ze waren Duits aan het leren in Parijs voordat de VS langskwamen. Betaal voor de NAVO of niet!” Over de Franse wijn was Trump tevreden („excellent”) maar de VS maken ook goede wijnen, twitterde hij, maar die stuiten op hoge importtarieven in Frankrijk. „Niet eerlijk, moet veranderen!”