Thuiskok

Courgette met gehakt

Een klassieker, of in ieder geval een variant erop uit Libië. Ik zou zeker de kleine, lichtgroene courgettes kiezen, die zijn smaakvoller dan de grote, donkergroene die u doorgaans in de supermarkt vindt.

Snijd de peterselie, dille en koriander heel fijn. Kneed het lamsgehakt met de fijngesneden kruiden, gedroogde munt, het paprikapoeder, een eetlepel kaneel, de gember en laos en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Snijd de steelaanzet van de courgettes af en hol ze uit met behulp van een meloenboor of lange theelepel (bewaar het vruchtvlees om een snelle soep van te maken met ui, knoflook en tomaat). Vul de courgettes met het gehaktmengsel en druk het stevig aan; doe ze zo vol mogelijk. Snijd de tomaat, knoflook en uien fijn. Verhit een flinke laag olijfolie in een grote, diepe pan en bak de tomaat, uien, knoflook, een theelepel kaneel, wat zout en peper circa vijf minuten op laag vuur. Voeg drie dl water toe en leg de courgettes er in een enkele laag op. Zet het deksel op de pan en kook de courgettes op laag vuur in circa vijftien minuten gaar. Voeg tussentijds eventueel een scheutje heet water toe als het uimengsel te droog wordt.