Parlement Sri Lanka neemt motie van wantrouwen tegen regering aan

President Sirisena probeerde het parlement vrijdag te laten ontbinden. Dinsdag schortte het hooggerechtshof die beslissing op.

Mahinda Rajapaksa twee weken geleden op het ministerie van Financiën, waar hij wat de president betreft ook de leiding over krijgt.
Mahinda Rajapaksa twee weken geleden op het ministerie van Financiën, waar hij wat de president betreft ook de leiding over krijgt. Foto Dinuka Liyanawatte/Reuters

Het parlement van Sri Lanka heeft woensdag een motie van wantrouwen tegen de regering van premier Mahinda Rajapaksa aangenomen. Dat meldt persbureau Reuters. Het was de eerste daad van het parlement in vijf dagen, nadat president Maithripala Sirisena vrijdag had geprobeerd het te ontbinden.

Nog geen 24 uur eerder voor het aannemen van de motie had het hooggerechtshof in hoofdstad Colombo het parlement in ere hersteld, door Sirisena’s beslssing op te schorten. De verkiezingen die Sirisena op 5 januari 2019 had willen houden komen er ook niet.

De president had vrijdag geprobeerd het 225-koppig huis te laten ontbinden omdat het niet akkoord was gegaan met het premierschap van de door hem aangedragen Mahinda Rajapaksa. Dat is bijzonder omstreden, omdat Sirisena twee weken eerder zitten premier Ranil Wickremesinghe had ontslagen. Rajapaksa en zijn aanhang accepteren op hun beurt het parlement weer niet, wat de politieke situatie in Sri Lanka er niet eenvoudiger op maakt.

‘Staatsgreep

Het was algemeen bekend dat Sirisena en zijn voormalig premier het slecht met elkaar konden vinden, maar het ontslag kwam niettemin onverwachts voor velen. Parlementsvoorzitter Karu Jayasuriya omschreef de actie als een “geweldloze staatsgreep” door de president. Wickremesinghe beschouwt zichzelf dan ook nog steeds als rechtmatig premier van Sri Lanka, terwijl Sirisena er alles aan doet Rajapaksa tot regeringsleider te maken.

Door toedoen van president Sirisena is Sri Lanka verzeild in een diepe politieke crisis. Slaagt de eilandstaat erin die geweldloos op te lossen?

Wickremesinghe vierde het vonnis van het hooggerechtshof dinsdag als eerste overwinning. “Laten we vooruitkijken en de soevereiniteit van het volk in onze geliefde natie herstellen.”

Twitter avatar RW_UNP Ranil Wickremesinghe The people have won their first victory. Let’s go forward and re-establish the sovereignty of the people in our beloved country.

Kort nadat het hooggerechtshof in Colombo dinsdag zijn vonnis uitsprak ontmoette Sirisena zijn nationale veiligheidsraad, volgens lokale media om te bespreken hoe de vrede kan worden bewaard. De constitutionele crisis waarin de eilandenstaat van 21 miljoen mensen is beland zorgt voor een gespannen sfeer op straat tussen de aanhangers van verschillende politieke stromingen.

Aanhangers van Wickremesinghe vierden dinsdag feest op straat in Colombo. Foto Stringer/Reuters