Recensie

Recensie

Staples laat geen minuut onbenut

Eerder dit jaar opende Vince Staples nog een crowdfundingcampagne: als hij twee miljoen zou ophalen, zou hij nooit meer een microfoon aanraken. Het is maar goed dat hij er lang niet genoeg geld mee binnenharkte, anders was er een paar maanden later geen fantastisch album als FM!. Op de op een uit Los Angeles afkomstige radioshow geïnspireerde plaat laat hij geen van de 22 minuten onbenut om de luisteraar iets duidelijk te maken. Met het feit dat sommige nummers klinken als clubplaten zet hij je op het verkeerde been, want de onderwerpen die hij aankaart zijn behoorlijk heftig. Zo schetst hij de tragedie van het leven als rechteloze Amerikaan, met pure wanhoop, angst en verlatenheid in het vooruitzicht. Dit is muziek die je snoeihard uit je open raam kunt blazen, maar ook rustig kunt luisteren als je op zoek bent naar meerdere lagen. En zelfs die vind je aanvankelijk niet allemaal. Vince Staples is hier om de harde waarheid te verkondigen.