Slotervaartziekenhuis gaat definitief deuren sluiten

faillissement Het ziekenhuis dat sinds opening in 1976 financiële sores kent, stopt ermee. De ondernemingsraad is „ontgoocheld”.

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis houdt op te bestaan. Het ziekenhuis dat drie weken geleden failliet werd verklaard, zal geen doorstart maken. Onderhandelingen van de curatoren met de laatst overgebleven bieder op de boedel zijn mislukt, zo is dinsdagmiddag bekend geworden.

Nog niet eerder kwam een ziekenhuis van zo’n grote omvang abrupt aan zijn einde. Bij het ziekenhuis in Amsterdam-West werkten tot voor kort rond de 1.300 mensen. Het ziekenhuis heeft een jaaromzet van ruim 120 miljoen euro. Eerder gingen in Dokkum en Spijkenisse kleinere ziekenhuizen bankroet.

Volgens het ziekenhuis betekenen de mislukte onderhandelingen „dat het ziekenhuis en al haar poliklinieken daadwerkelijk gaat sluiten, maar niet voordat de overdracht van zorg en de medische dossiers zorgvuldig is afgerond”.

Twee oprichters van Cardiologie Centra Nederland waren samen met een aantal investeerders de laatste overgebleven kandidaten om het ziekenhuis eventueel te mogen doorstarten. Ze waren geïnteresseerd in onderdelen van het ziekenhuis.

Volgens de ondernemingsraad heeft zorgverzekeraar Zilveren Kruis een oplossing getorpedeerd. Die ging niet akkoord met de, tot nu toe onbekende, voorwaarden van de bieder. „We zijn verbijsterd dat het Slotervaartziekenhuis slachtoffer is geworden van misbruik van marktmacht door het Zilveren Kruis en ontgoocheld dat er niet wordt ingegrepen door minister Bruins”, zo liet de raad dinsdag in een verklaring weten.

Het ziekenhuis kent sinds opening in 1976 een lange geschiedenis van financiële problemen. In 1997 verzelfstandigde de gemeente Amsterdam het ziekenhuis omdat het de grote verliezen niet meer wilde dragen. In 2006 werd het voormalige gemeenteziekenhuis in een advertentie te koop gezet. Het was in 2007 het eerste grote ziekenhuis dat een BV werd.

Voor IJsselmeerziekenhuizen bestaat nog hoop. De curatoren van de ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten praten exclusief met het Harderwijkse ziekenhuis St Jansdal over een doorstart, zo werd ook dinsdag bekend.

Dinsdag werden in Lelystad de laatste kleine operaties uitgevoerd, woensdag zouden geen patiënten meer worden aangenomen. Ongeveer 180.000 bewoners van de Flevopolder en de Noordoostpolder zijn als ze ziek worden aangewezen op het IJsselmeerziekenhuis. De ziekenhuizen zijn net als MC Slotervaart in bezit van zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer. Of de spoedeisende hulp en spoedzorg voor bevallingen weer voltijds opengaan, zoals de bewoners en lokale burgemeesters willen, is nog onduidelijk.