Twee van doden geweldincident Enschede verdacht in wietzaak

De twee mannen werden in juni opgepakt bij het oprollen van een hennepkwekerij.

Politie doet onderzoek bij het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat.
Politie doet onderzoek bij het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat. Foto Dennis Bakker/ANP

De vier mensen die dinsdag dood werden aangetroffen in een pand in Enschede, zijn geïdentificeerd. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. In elk geval twee van hen waren bekend bij de politie, zij werden afgelopen juni opgepakt toen een hennepkwekerij werd opgerold. De slachtoffers kwamen vermoedelijk allemaal om het leven door vuurwapengeweld.

Het gaat om vier mannen tussen de 27 en 62 jaar. Twee van hen komen uit Hengelo, een uit Enschede en een uit Arnhem. Volgens het OM kunnen niet meer details gegeven worden zolang het onderzoek naar het incident nog niet is afgerond.

‘Geweld meteen duidelijk’

Dinsdag rond 15.00 uur ontving de politie een melding over twee doden in een bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat. Ter plekke troffen agenten nog twee lichamen aan, op een andere plek in het pand. Volgens de politie was meteen duidelijk dat de slachtoffers door geweld om het leven waren gekomen.

Het gebouw was bekend bij de instanties, in juni werd hier zeventien kilo hennep aangetroffen. Toen werden ook de twee slachtoffers opgepakt. Burgemeester Onno van Veldhuizen heeft eerder dit jaar geprobeerd het pand te sluiten. Dit verzoek zou zijn afgewezen omdat de openbare orde niet “ernstig genoeg was overtreden”. Volgens de burgemeester is een waarschuwingsbrief gestuurd en stond het pand onder controle.

Van Veldhuizen sprak woensdag van een “heftig incident” dat hij hoopt nooit meer mee te maken. “Het is een absoluut dieptepunt voor de stad.”

De Van Leeuwenhoekstraat ligt in de wijk Velve-Lindenhof.