Rechter: intocht Sinterklaas mag zonder aanpassingen doorgaan

De actiegroep Majority Perspective wilde een verbod op Zwarte Piet afdwingen bij de landelijke intocht in Zaandam zaterdag. Daarmee ging de rechter woensdag niet akkoord.

Een voorstander van Zwarte Piet voor de deur van de rechtbank in Haarlem.
Een voorstander van Zwarte Piet voor de deur van de rechtbank in Haarlem. Foto Remko de Waal/ANP

De intocht van Sinterklaas kan zaterdag in Zaandam doorgaan zonder aanpassingen. Tot die uitspraak in het kort geding kwam de rechtbank in Haarlem woensdagmiddag.

De actiegroep Majority Perspective spande de zaak aan tegen onder meer omroep NTR en de gemeente Zaanstad om een verbod op Zwarte Piet bij de intocht af te dwingen. De actiegroep eiste dat de pieten van hun racistisch-karikaturale kenmerken werden ontdaan, omdat deze in strijd zouden zijn met internationale verdragen tegen discriminatie.

De rechter verklaarde Majority Perspective echter niet-ontvankelijk als partij. De actiegroep had eerst overleg moeten plegen met andere partijen. Dat is een wettelijke voorwaarde om als stichting voor een niet nader genoemde groep mensen te mogen optreden in een proces. Nu heeft de actiegroep de andere partijen “overvallen met een rechtszaak” .

Lees ook: Dinsdag vond de rechtszaak plaats: mag Zwarte Piet blijven of niet?

Hoewel de rechter op formele gronden oordeelde, gaf hij daarna toch nog een inhoudelijk oordeel over de zaak. Hij zei dat hij de vorderingen ook op inhoudelijke gronden zou hebben afgewezen, omdat een verbod vooraf van een tv-uitzending een schending van de vrije meningsuiting zou hebben betekend. Volgens de rechter is door het zwarte-pietdebat het uitbeelden van Zwarte Piet een stellingname geworden, en daarmee een beschermde meningsuiting. Volgens de rechter is hier ook geen sprake van een conflict tussen twee grondrechten – vrije meningsuiting enerzijds en het recht om niet gediscrimineerd te worden anderzijds – omdat het beeld van Zwarte Piet al bezig is te veranderen. Een gemengd gezelschap van meerdere soorten pieten zou volgens hem minder discriminerend overkomen.Daarbij vond de rechter het Sinterklaasjournaal voor de beeldvorming belangrijker dan alleen de intocht.

‘Een ander smoesje’

Rogier Meijerink van Majority Perspective had deze uitspraak wel verwacht. “In een racistisch land zoals dit is het recht zo ingericht dat je ongelooflijk veel hindernissen moet nemen om je recht te krijgen.” Hij vindt het niet per se teleurstellend dat de rechter op formele gronden de vorderingen afwees: “Anders had hij wel een ander smoesje verzonnen.” Meijerink is niet onder de indruk van de oproep van de rechter aan de partijen om de dialoog te zoeken: “Als er mensenrechten worden geschonden ga je niet gezellig zitten keuvelen om het de lieve, kwetsbare witte mensen zo aangenaam mogelijk te maken.” Hij wil met deze zaak direct door naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens: “Die maken gehakt van dit vonnis.”

Bedreiging Sinterklaas

Majority Perspective is een nieuwe stichting die optreedt namens verschillende actiegroepen die strijden tegen racisme en kolonialisme. Dinsdagmiddag werd bestuurslid Michael van Zeijl aangehouden voor het met geweld bedreigen van Sinterklaas. In augustus werd hij al veroordeeld tot een boete van 300 euro wegens opruiing, ook toen riep hij op tot een aanslag op Sinterklaas.

De rechter sloot de zaak woensdagmiddag af met een boodschap voor iedereen: “Ik wens u allen een vredig sinterklaasfeest.”

Lees ook: Dinsdag vond de rechtszaak plaats: mag Zwarte Piet blijven of niet?