PvdA-Statenlid stapt op vanwege tweet over PVV

Op Twitter maakte René van der Goot een vergelijking tussen PVV-aanhangers en nazi’s. Hij vond zelf dat hij niet meer geloofwaardig kon opereren.

René van der Goot zat sinds 2017 in de Provinciale Staten van Groningen.
René van der Goot zat sinds 2017 in de Provinciale Staten van Groningen. Foto Still YouTube/Provincie Groningen

Het Groningse PvdA-Statenlid René van der Goot stapt op vanwege een tweet die hij zondag plaatste over de PVV. Dat bevestigt de fractievoorzitter van de Statenfractie van de PvdA, Ger Engelkens. Op Twitter maakte Van der Goot de vergelijking tussen PVV-aanhangers en nazi’s.

In de tweet schrijft Van der Goot dat de ideeën van aanhangers van PVV vergelijkbaar zijn met die van de nazi’s.

Twitter avatar Visvliet René van der Goot @nico_ragel @BrendaSuitela @Maluku4Maluku @IndischeKwestie De aanhangers van de PVV hebben ideeën die nogal wat verder gaan. De laatste grote actie van lieden met deze ideeën leverden zo ongeveer 60 miljoen doden op.

De fractievoorzitter van de Statenfractie van de PvdA, Ger Engelkens, zegt dat Van der Goot vond dat hij niet meer geloofwaardig kon opereren als Statenlid. “Hij vond zelf dat hij een grens heeft overschreden”, zegt Engelkens. “Dat respecteren wij als fractie.” Hij bedankt Van der Goot voor zijn werk voor de provincie. Van der Goot hield zich met name bezig met natuur en cultuur.

Ook de fractievoorzitter van de PVV in Groningen, Ton van Kesteren, reageerde op de tweet. Hij noemde Van der Goot een PvdA-politicus zonder enig historisch besef “die denkt zich dit te kunnen veroorloven”.

De PVV zit met twee zetels in de Provinciale Staten, de PvdA heeft zes Statenleden. Wie Van der Goot gaat opvolgen is nog niet bekend.