Politie zet beveiligers in om illegaal vuurwerk te bewaken

De particuliere beveiligers wachten tot een speciaal transportbedrijf het vuurwerk komt ophalen, laat de politiebond weten.

Inbeslag genomen vuurwerk tijdens vuurwerkcontrole langs de grens met Duitsland in 2015. De politie zet voortaan beveiligingsbedrijven in om het illegale vuurwerk tot bewaken tot het kan worden afgevoerd.
Inbeslag genomen vuurwerk tijdens vuurwerkcontrole langs de grens met Duitsland in 2015. De politie zet voortaan beveiligingsbedrijven in om het illegale vuurwerk tot bewaken tot het kan worden afgevoerd. Foto Bas Czerwinski/ANP

De politie zet voortaan beveiligingsbedrijven in om illegaal vuurwerk te bewaken tot het kan worden afgevoerd naar een veilige opslaglocatie. De politievakbond ACP heeft hierover een akkoord gesloten met de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat laat de vakbond woensdag aan NRC weten na berichtgeving van de NOS.

Twitter avatar Politiebond Politievakbond ACP Collega’s hoeven zelf geen zwaar #vuurwerk meer te vervoeren en op te slaan op politiebureaus.
De afspraak is door de ACP gemaakt met de politie en het ministerie J&V. #veiligheid #onzepolitie https://t.co/HwxQLiTxiR

De afvoer van illegaal vuurwerk is al langer een zorg van de politiebond omdat de politie vaak lang moet wachten tot de gespecialiseerde bedrijven het vuurwerk naar een veilige opvanglocatie brengen. Daarom maakt de politie voortaan na een vondst eerst een foto van het vuurwerk zodat specialisten kunnen beoordelen hoe risicovol het is. Als de agenten het zelf niet mogen vervoeren, wordt een beveiligingsbedrijf ingeschakeld dat de locatie bewaakt totdat het vuurwerk kan worden opgehaald door een transportbedrijf. Het ministerie van Veiligheid en Justitie betaalt de kosten. De politievakbond benadrukt graag te zien dat de daders gaan opdraaien voor de kosten.

Lees ook: Politie al jaren in overtreding met illegaal vuurwerk

Specialisten

In november vorig jaar trok de politievakbond al aan de bel over de afvoer van illegaal vuurwerk. Bij het in beslag nemen van een grote partijen vuurwerk kan de politie soms vooraf een bedrijf regelen om het vuurwerk weg te halen, maar bij de vondst van kleinere partijen was tot nu toe nog geen oplossing gevonden. Soms namen agenten het vuurwerk mee in de kofferbak van hun dienstauto waardoor ze onnodig risico liepen.

De politie Oost-Brabant begon vorig jaar als eerste al met de inzet van beveiligers als proef. Nu neemt de rest van Nederland de werkwijze over.