Onbehaarde Apen: Waar slimme algoritmes tóch heel dom in zijn

Worden machines slimmer dan mensen? Onbehaarde Apen denken van niet. Natuurlijk: ze kunnen beter schaken dan de beste schaker en verslaan de wereldkampioen in Go. Maar het kost veel energie, en het inlevingsvermogen van een peuter is nog altijd groter. Hoe intelligent is kunstmatige intelligentie wel?

Er zijn al algoritmes die medische diagnoses kunnen stellen, vliegtuigen kunnen besturen, of weten wat je vanavond wilt eten. Maar zet die algoritmes in een situatie die ze niet kennen, en ze lopen vast. Overtreffen computers ooit het menselijke brein? En is dat eigenlijk wel het doel? Je hoort het, in Onbehaarde Apen.

Luister ook de vorige aflevering van Onbehaarde Apen: Zijn wij de enige muzikale dieren?

Productie Mirjam van Zuidam.