OM: politie gebruikte vuurwapen rechtmatig bij aanhouding Malek F.

De 32-jarige Syriër stak op 5 mei drie mensen neer in Den Haag.

Politie houdt de verdachte van het neersteken van drie mensen op het Johanna Westerdijkplein, onder schot.
Politie houdt de verdachte van het neersteken van drie mensen op het Johanna Westerdijkplein, onder schot. Foto ANP

De agenten die hun vuurwapen gebruikten bij de aanhouding van Malek F., die begin mei drie mensen neerstak in Den Haag, hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) rechtmatig gehandeld. Het politieoptreden was in lijn met de ambtsinstructies, meldt het OM na onderzoek van de Rijksrecherche.

Het OM gaat ervan uit dat F. een terroristisch motief had voor zijn daad. Op 5 mei stak de 32-jarige Syriër drie voorbijgangers neer in de buurt van station Den Haag Hollands Spoor. Bij een van de slachtoffers werd de halsslagader geraakt. Bij de aanhouding van F. werd door drie agenten negen keer geschoten, waarvan twee waarschuwingschoten en zeven gerichte schoten.

Lees ook: OM: messentrekker Den Haag had terroristisch motief

Schoten op benen

Ondanks de waarschuwingen weigerde F. het mes neer te leggen. De agenten hadden daarom reden om te vrezen voor hun leven, concludeert het OM. Daarop schoten twee agenten gelijktijdig in zijn benen. Daarna bleef de houding van F. bedreigend, dus schoten de agenten opnieuw op zijn benen. Vervolgens heeft de speciale eenheid de verdachte onder controle gekregen met een taser en aangehouden.

Of de rechtbank het eens is met het OM, moet nog blijken. In oktober was er al een pro-forma zitting, de inhoudelijke behandeling van rechtszaak begint in januari. Het proces wordt gehouden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. F. blijft in voorarrest zitten in de Penitentiaire Inrichting Vught op de afdeling voor terroristen. Volgens de advocaat van F. kampt de verdachte met psychische problemen en was er geen sprake van een terroristisch misdrijf.