Nieuwe chef de mission wil geen ‘losersvlucht’

Pieter vd Hoogenband Olympiërs zonder medaille mogen niet met een rotgevoel naar huis gaan, vindt oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband.

Pieter van den Hoogenband
Pieter van den Hoogenband Foto Lex van Liehout/ANP

Als het aan Pieter van den Hoogenband ligt, wordt tijdens de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio de gewraakte ‘losersvlucht’ geschrapt. De nieuwe chef de mission zegt zich daar sterk voor te maken, nadat zijn aanstelling dinsdag officieel was geworden.

De 40-jarige oud-zwemmer heeft zich tijdens de Spelen van Rio de Janeiro, twee jaar geleden, geërgerd aan het vroegtijdig naar huis sturen van sporters die klaar waren en geen medaille hadden gewonnen.

Van den Hoogenband zag dinsdag in De Wereld Draait Door, waarin hij te gast was, de beelden van vervroegd teruggekeerde sporters nog eens terug en zijn maag draaide om. De nieuwe chef de mission, die na afloop van de uitzending een geïmproviseerde persconferentie gaf: „Ik wil vermijden dat sporters die jarenlang hard getraind hebben met een rotgevoel thuiskomen. Voor die losersvlucht zoek ik een oplossing.”

Het heeft even geduurd, maar na moeizame onderhandelingen over zijn financiële vergoeding mag Van den Hoogenband zich tot zijn opluchting chef de mission noemen. Hij was afgelopen zomer al voor die functie gevraagd door technisch directeur en afzwaaiend chef de mission Maurits Hendriks, maar de stroperige besluitvorming bij sportkoepel NOC*NSF werd pas deze week afgerond.

Van den Hoogenband zal zich in zijn nieuwe functie in hoge mate moeten schikken naar de lijn die Hendriks heeft uitgezet. De technisch directeur is al twee jaar intensief bezig met de voorbereidingen op ‘Tokio’. Dat vindt de nieuwe chef de mission geen probleem, zegt-ie. „Omdat ik met Hendriks een goede taakverdeling heb afgesproken, maar ook omdat ik in zijn visie geloof. Hij heeft tenslotte een belangrijke bijdrage geleverd aan het hoge niveau van de Nederlandse topsport.”

De drievoudige olympisch kampioen ziet als zijn voornaamste taak een omgeving voor de sporters te creëren waarin zij ongestoord kunnen presteren. Waar nodig een schouder of een bemoedigend woord, maar vooral zo min mogelijk in de weg lopen. Van den Hoogenband wil inspireren, zoals hij werd geïnspireerd door de Surinaamse zwemmer Anthony Nesty toen die de Amerikaan Matt Biondi versloeg. Of zoals wielrenner Tom Dumoulin hem ooit toevertrouwde te zijn geïnspireerd door de twee gouden medailles die Van den Hoogenband op de Spelen in Sydney won.

Als zijn eerste prioriteit ziet de nieuwe chef de mission een snelle kennismaking met sporters en coaches. „Zij moeten mij te allen tijde weten te vinden.”